U sklopu programa obilježavanja Dana grada Zadra u četvrtak u Kazalištu lutaka Zadar održat će se projekcija filma "Oproštaj" zadarskog redatelja Dana Okija.

Filim donodi priču o mladoj aktivistici Nini koja prodaje obiteljsku kuću u blizini tvornice u Vranjicu. Njezin momak Srđan odlazi zauvijek u Njemačku raditi kao zubar i ostavlja je s njezinom snažnom ali slijepom majkom Karmen. Nina sa strepnjom očekuje medicinske nalaze zbog geneze bolesti pokojnoga oca, koji je preminuo od azbestoze. Ninina doktorica Lidija u tajnoj je lezbijskoj vezi s Nininom prijateljicom Ivom i ne želi da to itko zna. Ministar okoliša daje intervju za radio u Splitu dok su životne sudbine ljudi u Kaštelanskom zaljevu još pod utjecajem niza opasnih ekoloških onečišćenja proteklog stoljeća.

Nakon same projekcije filma održati će se panel rasprava naziva "Odnosi intimnog, lokalnog, nacionalnog i globalnog u fenomenologiji novomilenijske stvarnosti" u kojoj će uz moderatora Maria Županovića gostovati i redatelj filma Dan Oki, profesor Vlado Zrnić i filmski kritičar Damir Radić.

Ulaznice po standardnoj cijeni od 20 kuna mogu se kupiti svakog radnog dana od 08-14 h u prostoru Centra nezavisne kulture (preko puta pošte na Relji) te na samoj lokaciji prikazivanja (Kazalište lutaka Zadar) sat vremena prije početka projekcije koja će se ovom prilikom iznimno održati u 19 sati.

Program Kino Zone sufinanciran je sredstvima Grada Zadra i Hrvatskog audiovizualnog centra, a odvija se u partnerstvu s Kazalištem lutaka Zadar i Koncertnim uredom Zadar.