Sljedeće godine obilježit će se 200 godina izvođenja "Paške robinje" i 175 godina od prvog pisanog spomena ove starinske pučke drame, čiji začeci koje sežu u daleku prošlost, javlja Radio Pag. Sadržaj igre je vrlo jednostavan - kći bana Vlaska (Robinja) zarobili su Turci, a njezin zaručnik, unuk bana Derenčina, traži je po trgovima gdje Turci prodaju roblje. Našavši je, javlja se kao trgovac s namjerom da je otkupi.

Prema usmenoj predaji izvodila se još u renesansno doba. Nije izvorno paška, ali su je Pažani prigrlili kao svoju pa je tijekom stoljeća postala sastavni dio njihove kulturne tradicije. U karnevalskim danima pučani su je igrali po gradskim ulicama i trgovima, pred kućama uglednijih i bogatijih mještana i plemića od kojih su bili počašćeni jelom, pićem ili čak kakvim novcem.

- U povodu ovih jubileja tiskat će se monografija pa molimo sve koji posjeduju fotografije, tekstove ili slike da ih donesu u kafe "Tornado", gospodinu Elvisu Šmitu. Nakon presnimavanja sve će biti uredno vraćeno. Također, molimo sve koji su bilo kada sudjelovali u radu "Paške robinje", ili poznaju nekoga tko je to činio, da nam jave ime i prezime i godinu rođenja te osobe. Podatke dostavite na e-mail [email protected] ili gospodinu Elvisu Šmitu osobno. Unaprijed Vam se svima zahvaljujemo na suradnji, navodi predsjednik KUD-a Družina Franči Bukša.