U Benkovcu su krenule zanimljive i korisne radionice KUD-a ˝Branimir˝ u okviru projekta ˝Bokun ure kulture˝ koje su usmjerene na izradu tradicijskih glazbala te tradicijskog pjevanja. Radionice se odvijaju u prostorijama Vatrogasnog doma a predvodi ih Stjepan Večković, glazbenik koji svira, izrađuje i rekonstruira stara, hrvatska, tradicijska glazbala i vodi seminare i radionice. Osnivač je i voditelj Centra za tradicijska glazbala Hrvatske, Hrvatskog Gajdaškog orkestra i Gajdaške akademije, urednik i voditelj radio emisije ˝Hrvatsko narodno blago˝ na Hrvatskom katoličkom radiju, slikar i pisac.

Za ove radionice vlada veliko zanimanje, kaže predsjednica KUD-a ˝Branimir˝ Ksenija Čirjak, koja je naglasila kako je upućen poziv svima zainteresiranima da se pridruže ovim radionicama, međutim zbog sveukupne situacije koju diktira koronavirus i pridržavanja epidemioloških mjera radionice su posebno organizirane i kao takve se i provode.

- Iskustvo i struka i neiscrpno znanje gospodina Večkovića itekako je dobro došlo članicama i članovima našega KUD-a jer radionice su vrlo zanimljive i sadržajne pa je zbog toga zanimanje za njih itekako veliko. Naše članice i naši članovi već uvelike sviraju s novim saznanjima i rade na izradi tradicijskih glazbala.

Osim toga na ovim radionicama prevladava i veoma ugodna i vedra atmosfera što posebno daje jednu novu dimenziju cjelokupnom projektu ˝Bokun ure kulture˝, koji će zasigurno opravdati svoj idejni plan ali i temeljne ciljeve. To je zapravo u nekoliko rečenica potvrdio i voditelj radionica Stjepan Večković koji je kazao kako nema riječi kojima bi opisao radost i zadovoljstvo kada u svom radu na očuvanju i promociji hrvatskih i tradicijskih glazbala naiđe na izuzetno dobru ekipu, dobre, iskrene i drage ljude, kakvu je upoznao u Benkovcu među članicama i članovima KUD-a ˝Branimir˝ na čelu s gospođom Ksenijom Čirjak.

-Stvarno je to super ekipa i pravo je uživanje raditi s njima i to je tek početak jedne lijepe suradnje, poručuje Večković. Ništa čudno, jer KUD ˝Branimir˝ je rasadnik i izvor bogate tradicije i tradicijske kulture Ravnih kotara koju itekako vrijedno čuvaju, ali je još vrjednije promoviraju kako na ovom području tako i diljem Lijepe naše, ali i kroz brojne nastupe u inozemstvu. ˝Bokun ure kulture˝ učinit će ih još čvršćim i bogatijim čuvarima kulturnoga blaga.

˝Bokun ure kulture˝ je projekt u sklopu Intervencijskog plana Grada Benkovca sufinanciran iz Europskog socijalnog fonda koji je pronašao plodno tlo na ovom dijelu Ravnih kotara. Ukupna vrijednost projekta iznosi 1.280.900,50 kn. Nositelj projekta je Klapa ˝Asseria˝ iz Benkovca, a partneri su Agencija za ruralni razvoj Zadarske županije (AGRRA) i KUD ˝Branimir˝ Benkovac. Ciljevi ovoga projekta su Razvitak i unaprjeđenje socijalne usluge i sadržaja na području grada Benkovca i poticanje socijalne uključenosti za 50 osoba i to 40 starijih od 54 i 10 mlađih od 54 godine, kao i razvitak i unaprjeđenje kulturne i umjetničke usluge na području grada Benkovca.