Koncertom ansambla Antiphonus u, nakon dugog niza godina za javnost otvorenoj crkvi sv. Krševana, kreće nova sezona Koncertnog ureda Zadar. U okviru koncerta kao solist će nastupiti Dmitry Sinkovsky, prestižni ruski violinist koji se smatra jednim od najboljih svjetskih izvođača barokne glazbe.

Sinkovsky, čovjek brojnih talenata, uspješan je i kao dirigent i kontratenor. Školovao se na čuvenom moskovskom konzervatoriju Čajkovski i osvojio važne glazbene nagrade - od talijanske nagrade Bonaparti, do Bachovog natjecanja u Leipzigu, Musica Antiqua u Brugesu, natjecanje Telemann u Magdeburgu i ostalih.

U programu baroknih majstora Monteverdija, Bacha i suvremenika, posebnost je izvedba Magnificata Damjana Nembrija iz 1641. godine, koji je bio ne samo uspješan skladatelj nego i prior sv. Krševana u dva navrata.

Ansamblom ravna naš proslavljeni dirigent Tomislav Fačini, koji je na najljepši mogući način pozvao publiku na koncert: Ništa se ne može usporediti s iskustvom umjetnosti koja nastaje taj čas, pred tobom. Mnogi su veliki glazbenici branili snimanje, svjesni neistinitosti "uhvaćenog" zvuka. Poput Eleuzinskih misterija, taj je doživljaj moguć samo prisutnima - možda zato što je nemoguće točno opisati doživljaj koji nastaje u trenu kada vrijeme na krilima nosi glazbu, a nas ostavlja izvan svoga žrvnja. Jer umjetnost je zato tu.

Koncert se održava u subotu, 24. listopada u crkvi sv. Krševana s početkom u 20 sati.