U organizaciji Narodnog muzeja Crne Gore i u suorganizaciji Ministarstva kulture Crne Gore u Cetinju dr. sc. Radomir Jurić održao je predavanje Zadar - kulturni dragulj na dlanu.  Predavanje je upriličeno u povodu Dana europske baštine, a održano je u crnogorskoj galeriji umjetnosti Milorad Dado Đurić.

Prof. Jurić je izlagao o raznim kulturno-povijesnim spomenicima u povijesnoj jezgri našega grada, od prapovijesti do suvremenog doba (Liburni, Rimljani, Bizant, Srednji vijek, Sakralna umjetnost po stilovima, Mlečani, preko Ranog novog vijeka do Morskih orgulja i Pozdrava suncu).

Naglasak je dat na zadarske muzeje s širim predstavljanjima. Nazočnoj publici prof. Jurića predstavila je dr. sc. Anastazija Miranović, direktorica Narodnog muzeja Crne Gore. Radi poštivanja epidemioloških mjera bio je ograničen broj slušatelja. Isti su s velikim zanimanjem i pozornošću pratili ovo predavanje popraćeno brojnim ilustracijama.

Posebice je istaknuta veza između Cetinja i Zadra u osobi slikara Božidara Đurića, koji je desetljećima djelovao u Zadru. Tu je i umro te na zadarskom Gradskom groblju počiva u miru. On je rođeni brat poznatog crnogorskog slikara međunarodnog ugleda, Dade Đurića, čije ime nosi spomenuta crnogorska galerija umjetnosti u Cetinju.

Predavanju je nazočio i mr. sc. Veseljko Grubišić, veleposlanik Republike Hrvatske u Crnoj Gori, sa svojim suradnicima. Bila je to velika čast Organizatorima i profesoru Juriću.

Kao što je poznato, Cetinje je crnogorska povijesna prijestolnica ili, kako kažu Crnogorci, prijestonica.