U Gradskoj knjižnici u Zadru održan je prikaz fotografija 25. međunarodne izložbe fotografije Otok i more.
Izabrana djela za 25. međunarodnu izložbu fotografije Otok i more su fotografije 284 autora iz 12 zemalja u svim fotografskim tehnikama izražavanja. Izložbu je organizirao fotoklub „Kornat", Zadar i foto-sekcija kluba Kukljica, voditelj Ante Jaša, a pod pokroviteljstvom Zajednice tehničke kulture Zadarske županije.
Ocjenjivački odbor Glavnom nagradom „Otok i more" nagradio je Daria Maria Simaza za svjetlopis „Windows". Autor je snimio oblak i prozor, a to je dostatan prizor priče. Raznobojna rešetka kroz koju gledamo sliku pobuđuje nas na propitivanje prizora i objekata na slici.

Barbara Kurtin nagrađena je zlatnom plaketom za crnobijeli svjetlopis „Pred neveru". Svjetionik u donjem kutu uvodi nas u sliku privezanog broda za rivu. Od malenog svjetionika u podnožju slike autorica nas uvodi u razigrane oblike nadgrađa broda.

Ines Habereiter nagrađena je srebrnom plaketom za crnobijeli svjetlopis „Tunera". Snimak stupa za promatranje tuna uz morsku obalu autorica je domišljato okrenula crne i bijele tonove, pa je slika dobila noćni ugođaj. Na slici su istaknuti svi oblici i potankosti stupa za promatranje.

Boris Golub nagrađen je brončanom plaketom za crnobijeli svjetlopis „Šetnja". Na slici se ističe šetačica s psom čiji se likovi ističu u crnom i bijelom tonu. U sliku nas uvodi niz usporednica pročelja zgrade, a sjenke ispresijecaju nogostup šetača na slici.

Ankica Molnar nagrađena je zlatnom plaketom za svjetlopis u bojama „Na mostu". Snimak prolaznice s kišobranom na mostu u maglovitom danu. U sliku nas uvodi prazan nogostup, a u desnom zlatnom presjeku ističe se crveni kišobran. Nadgrađe mosta simetrično se niže slikom i gubi se u daljini maglovitog dana.
Hrvoje Mahović nagrađen je srebrnom plaketom za svjetlopis u bojama „Kuda plove brodovi". Autor nam prikazuje pročelje staklene novogradnje koje u zrcalu čini zanimljive oblike. Na plohi u plavim tonovima nižu se vodoravne i uspravne linije od krupnijih do sitnijih u daljini. Dodatnu zanimljivost slici čine streličasto izobličenje linija s lijeve i desne strane niz koje na slijedi pogled u daljinu.

Stane Vidmar nagrađen je brončanom plaketom za svjetlopis u bojama „Srečanje". Snimak vrlo zanimljivog pročelja zgrade s policama na zidu i vratima. Sliku upotpunjuje muškarac na klupi i žena do klupe koje čine susret u zanimljivom ugođaju.

Ocjenjivački odbor podijelio je diplome autorima kreativnih svjetlopisa za: krajolik, portret, ljude u okolišu, potankost, životinje, brod, graditeljstvo i svjetlopisne pokuse.
Posjetitelji izložbe vidjeti će slike s prizorima diljem svijeta i raznolikost životnih okružja i prirodnih ljepota.

Fotografije:
Barbara Kurtin, Pred neveru
Dario Mario Simaz, Windows
Mehdi KAZEMI BOOMEH, Kind fish
Naslovnica kataloga; Predrag Božić, Krila
Ante Jaša; Bor u oluji
Vlasta Gorup; Cipresa