U Gradskoj loži se u utorak, 6. listopada u 19 sati otvara humanitarna izložba slika renomiranog umjetnika Dimitrija Popovića. Sav novac prikupljen od prodaje slika namijenjen je kupnji linearnog akceleratora za Onkološki odjel Opće bolnice u Zadru. Na izložbi su prezentirane 44 originalne slike hrvatskog umjetnika koji je treći put s radošću ustupio svoja djela za ovu hvalevrijednu svrhu.

- Popović je obećao da kad završi ova ružna situacija povezana s koronom, napraviti veliku retrospektivnu izložbu sa skulpturama i uljima u Kneževoj palači. Narodni muzej Zadar nam uvijek nesebično daje izložbeni prostor Gradske lože koji je meni osobno najdraži, pa im se ovim putem zahvaljujem, kazala je u ime organizatora Lige protiv raka Milka Batur.

- Svi znamo da broj ljudi koji umiru od tumora raste iz dana u dan. Želimo im kvalitetno liječenje kako bi život našeg stanovništva bio što bolji i ugodniji. U gradu Zadru nemamo objedinjeno liječenje onkoloških pacijenata jer nedostaje zračenje. Ekskluzivno pravo na to imaju četiri centra, a ja sam mišljenja da tu "famu" treba razbiti, te da bi svi lokalni centri trebali imati aparate, a sve u cilju manjih gužvi i pravovremene terapije. Ipak, vjerujem da smo na dobrom putu i da ćemo doći do tog cilja, ističe gradonačelnik Dukić.

Cijena slika bit će od 1900 do 3400 kuna. Na žiro računu Lige protiv raka za kupnju linearnog akceleratora trenutno je prikupljeno milijun i 750 tisuća kuna, a u njihovom je vlasništvu i stan u vrijednosti od nešto više od milijun kuna, doniran od strane pokojnog akademika Švaleca. Cijena ovog uređaja za zračenje bolesnika s malignim bolestima iznosi oko četiri milijuna eura.