Tijekom rujna u Zavičajnom muzeju u Biogradu, u suradnji s Gradskom galerijom Biograd, postavljena je izložba "Skrivene slike - InfraRedArt" akademske slikarice i grafičarke Nade Žiljak iz Zagreba. Izložba se sastoji od 16 radova u tehnici akrila na platnu, formata 105x125 i 60x50 cm.

Posebnost ove izložbe je u tome što se radi o dualnim slikama te zapravo ima 32 slike. Osim 16 vidljivih radova, u bliskom infracrvenom dijelu spektra skriveno je 16 slika nevidljivih ljudskom oku. Za promatranje u tom dijelu spektra za vrijeme trajanja izložbe bit će na raspolaganju IR kamera kako bi posjetitelji mogli vidjeti i skrivene slike prilikom razgledanja.

Osim toga, pripremljena je i animacija (mp4 video zapis) za prikaz na TV-u u Muzeju, a koja sadrži presjek vidljivosti slike kroz vidljivo područje elektromagnetskog dijela spektra od 380 do 750 nm, te prijelaz u blisko infracrveno područje na oko 750 pa sve do 1.000 nm. Na taj način izložba dobiva dodatnu multimedijalnu komponentu i mogućnost virtualne posjete.

Ako epidemiološke prilike dozvole, tijekom rujna biti će organizirana svečanost otvorenja uz prisustvo autorice Nade Žiljak i supruga prof. emer. Vilka Žiljaka, autora InfraReDesing patenta, iz kojeg je razvijena i ideja InfraRedArt-a.

Radno vrijeme Muzeja je radnim danom od 7 do 15 sati, ili prema najavi na tel.: 023 383721 ili e-mail: [email protected]