Iako je (znamo već svi zbog čega) otkazan ovogodišnji Kvart Art, očekuje nas bogata kulturna jesen, poručili su iz udruge ZadrugART koja  će održati svoj dio programa koji se financira iz EU fonda. A novac treba potrošiti pa makar se dovodi predstava  kazališta The Exit koja je u zadarskom kazalištu gostovala 2017. godine - Sutra (ni)je novi dan.

Evo njihove najave:

Projekt ZadrugART, (nastao u partnerstvu Centra nezavisne kulture, Grada Zadra, Koncertnog ureda i Gradske knjižnice Zadar) ulazi u završnu fazu i dovodi nam niz vrlo kvalitetnih koncerata, predstava, filmskih projekcija i radionica. Posebnost programa je suradnja, razmjena iskustava i zajednička organizacija evenata domaćih kulturnih snaga i renomiranih gostiju s nacionalne kulturne scene.

Seriju događanja otvara Radionica crtanja stripa, koja će se održati u ponedjeljak i utorak, 14. i 15. rujna u Gradskoj knjižnici. Dvodnevnu radionicu vodi redatelj i strastveni obožavatelj „devete umjetnosti", strip guru Erik Lončar. U tjednima koji slijede, bit će organizirane i vrlo zanimljive radionice fotografije, glume, izrade grafita i čitanja priča za djecu. U organizaciji radionica sudjelovat će domaće kulturne snage - udruge Igrajmo se i Zapis te fotograf Aleksandar Bonačić.

U okviru glazbenog programa, ZadrugArt u Zadar dovodi legende hrvatskog hip - hopa. Blackout project jedna je od najdugovječnijih glazbenih institucija u Hrvatskoj. U četvrtak, 18. i petak, 19. rujna Kapetanski će postati centar hip - hop scene . U poslijepodnevnim satima, od 17 sati, održavat će se radionice i panel rasprave za ljubitelje hip-hop kulture, DJ-inga, rime i dobrog zvuka, a od 21:30 slijedit će party u kojem će sudjelovati DJ Phat Phillie, Koolade, Kandžija, Marvel, Pećo, Rushin, Sensi X Scuba X Brat & Hramoholks. Vrhunac programa bit će koncert Kandžije i Golih žena na kraju drugog dana.

Filmski program započinje kvizom u organizaciji KviZDa i Kino Zone koji će se održati na Kapetanskom, u srijedu, 16. rujna s početkom u 20 sati. Kroz pitanja i odgovore iz filmskog svijeta, natjecatelje će voditi svima znani zadarski kviz majstor, Boris Krneta, Od 19. do 21. rujna u Zadar stiže Motovun film festival. U sklopu trodnevnog gostovanja bit će prikazana tri sjajna filmska ostvarenja (Heroic losers, Istinita priča o Nedu Kellyu i Sweet thing), te šest, nimalo lošijih, kratkometražnih filmova.

Kazališni program odvijat će se u Kazalištu lutaka Zadar, Svetom Dominiku i Kapetanskom. Zagrebački Teatar Exit gostuje s predstavom Sutra (ni)je novi dan i kabaretom Koncert za žlice i gitaru. Kazalište lutaka Zadar prikazat će lutkarske predstave Mala čarobnica i Dagnjica, te će organizirati lutkarsku radionicu za djecu. Teatar Dragon premijerno će izvesti predstavu za djecu Aladin.

Projekt ZadrugART je sufinanciran u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali, iz Europskog socijalnog fonda i provodi se u partnerstvu Centra nezavisne kulture s Gradom Zadrom, Gradskom knjižnicom Zadar i Koncertnim uredom Zadar. Ukupna vrijednost projekta je 1.867.528,51 kuna, uz 85 posto sufinanciranja sredstvima Europske unije, a 15 posto se daje iz Državnog proračuna.