U četvrtak, 3. rujna započelo je umjetničko istraživanje "Izvir voda" pod mentorskim vodstvom rusko-ukrajinskog redatelja i pedagoga Sergeija Kovalevicha, u organizaciji udruge "Kamene babe".

Umjetničko istraživanje slavenskih korijena "Izvir voda" bavit će se istraživanjem našeg slavenskog kulturnog nasljeđa kroz hrvatske pučke i starocrkvene napjeve i tekstove najstarije hrvatske književnosti. Aktualizacijom tradicije umjetnice se obraćaju i vraćaju zaboravljenom znanju u koje je upisana njihova i naša alternativna prošlost, naši korijeni i naši počeci.

Istraživanje će trajati sedam dana u mjestu Kali na otoku Ugljanu. Istraživanje će, na daljinu, mentorirati rusko-ukrajinski pedagog i redatelj Sergei Kovalevich, a probe i treninge predvodit će njegova dugogodišnja suradnica i učenica, glumica i izvođačica Adriana Josipović zajedno s umjetnicama, izvođačicama i pjevačicama: Jagodom Cupać, Silvijom Stipanov, Barbarom Majnarić i Anom Kolega. Organizatorica i producentica projekta je Marta Kolega, predsjednica Udruge "Kamene babe" i vl. Obrta za djelatnosti u kulturi "Uarti".

Projekt je financiran od strane Ministarstva kulture, a partneri su Turistička zajednica Općine Kali, Obrt za djelatnosti u kulturi "Uarti" i Općina Kali.