Sinoć je otvoreno treće izdanje Betina Film Festivala i time je započela petodnevna filmska avantura tijekom koje će posjetitelji uživati u čak 43 hrvatska i međunarodna ostvarenja. Unatoč najavljenom sail in kinu, zbog jačeg vremena nije se uspjelo održati, ali ako vrijeme dopusti, na rasporedu je ponovno u petak i subotu.

Već tradicionalno, prvi dani rujna na Murteru rezervirani su za sedmu umjetnost, pa je tako bilo i ove, treće godine za redom. Betinska je riva jučer bila glavno mjesto radnje otvaranja film festivala koje je i ove godine vodila zadarska glumica Tamara Šoletić. Nakon govora festivalskih partnera, direktor je uz riječi zahvale otvorio festival:

- Unatoč svemu i ove godine smo tu, kultura nije i ne smije stati. Ispunili smo želju dugu tri godine i otvorili festival u ovom jedinstvenom ambijentu okruženi morem, zvijezdama i pogledom na betinske gajete i kampanel. Zahvalan sam svim volonterima, suradnicima, partnerima i prijateljima festivala što nam iz godine u godine daju podršku. Kroz stoljetnu povjjest gajeta je gradila i nosila teret naše zajednice, a sad smo mi tu da ju prenosimo dalje uz spoj tradicije i sedme umjetnosti, rekao je Frane Bilić.

Poštujući sve epidemijske preporuke, brojni su gledatelji imali priliku pogledati kratkometražne filmove mladih hrvatskih autora čije vrijeme, sigurni smo, tek dolazi. Na filmskome se platnu uz šušur mora tako prikazivalo pet projekcija u konkurenciji BAFF domaćice/Mladi autor i to redom: „Duker" r. Lucije Ane Ilijić, „Kontrapukt" r. Ivana Koromana, „Slučaj žutog tulipana" r. Hrvoja Wächtera te „Još jedan odlazak „ r. Renate Poljak.

Osim na rivi, program se odvijao i u Prezentacijskom i informacijskome centru, gdje su svoje kratkometražne uratke predstavili Tomislav Šoban ( „Krhko"), Nina Violić („Janje"), Aida Vidan („Ruke naše") te Borna Zidarić („Baka").

Po svemu drugačiji, ali u svojoj kvaliteti i dalje ustrajan, Betina Film Festival ove godine donosi deset hrvatskih premijera, što domaćih što stranih. Riječ je o dokumentarnim i igranim filmovima različitih tematika iz Hrvatske, Crne Gore, Gane, Velike Britanije, i Makedonije. Tako će se na rasporedu pronaći izvrsni filmovi koji su igrali na prestižnim festivalima od američkog Sun Dance festivala do kanskog filmskog festivala koje bi bila šteta propustiti.

Tijekom prvog festivalskog dana održana je i „Stop animacija" radionica za djecu gdje najmlađi uče o filmskoj kulturi te stvaraju vlastiti animirani film koji će biti prikazan zadnji dan festivala.

Danas su na rasporedu međunarodni igrani i dokumentarni filmovi u Prezentacijskom i informacijskom centru Betina s početkom u 20 sati, nakon koje slijedi projekcija s hrvatskim i međunarodnim filmovima u Kinu Kampanel - novoj festivalskoj lokaciji u čarobnom ambijentu na vrhu Betine pokraj crkve s početkom u 21:30 sati.

- Projekcije se nastavljaju sve do subote, a one koji nas još nisu posjetili, pozivamo da zaplivaju u moru dobrih filmova, poručili su organizatori.