Kada završi postupak obnove kompleksa crkve sv. Nikole, odnosno Međunarodnog centra za podvodnu arheologiju, Zadar će dobiti novu kulturnu vrijednost, a posebice će doći do izražaja jednoga dana kada se uredi i obližnji trg uz crkvu Sv. Frane.

Na početnoj konferenciji u petak predstavljen je izgled budućeg centra kao i namjena prostora. U sadašnjoj desakraliziranoj crkvi sv. Nikole postavit će se stalni prezentacijski centar, a po potrebi će se moći priređivati izložbe iz podvodnih arheoloških kampanja. Također, tu će se moći održavati međunarodni simpoziji i seminari. U preostala četiri objekta, koja će biti povezana funkcionalnim dvorištem, namijenjenim za izvedbe kulturnih događanja, smjestit će se dormitorij za goste Centra, prijemna zgrada s knjižarom i suvenirnicom, paviljon za održavanje edukacija i radionica itd.

Samostan sv. Nikole u Zadru desakraliziran je prije dva stoljeća. Zvonik i crkva izloženi su stalnom propadanju i prostornom narušavanju. Zvoniku je srušen jedan kat i završna piramida, a u crkvi su podignuti katovi i konstrukcije vojarne. Osim što je godinama bila napuštena, bila je i posve uništena požarom.

Objašnjavajući arhitektonsko rješenje, Ante Uglešić iz arhitektonskog studija FORVM rekao je kako je na ovom mjestu prva crkva sagrađena u 11. stoljeću, za vrijeme kralja Stjepana. Od tada do danas svašta se događalo na tom komadiću tla - crkva se rušila, nadograđivala, a zatim 1760. godine počela graditi u današnjem obliku, u kasnobaroknom stilu, kao jedina takva u Zadru. Njezin zabat djelomično je ostatak stare srušene crkve. Godine 1798. crkva se desakralizira, a zatim postaje vojna bolnica i konjušnica, što nije bilo neobično za vrijeme Napoleonove vladavine.

- Zahvatom smo htjeli integrirati sve buduće sastavnice u jednu cjelinu, mislim da smo u tome uspjeli. U okviru povijesnih granica samostana sv. Nikole formirali smo dvorište koje će s objektima činiti cjelinu, rekao je Uglešić.