Završnica 60. Glazbenih večeri u Sv. Donatu bit će u znaku Pavla Dešpalja i posljednjeg koncerta koji će biti posvećen obljetničkom datumu 14. kolovozu 1961. godine. Tada je  crkva sv. Donata nakon višestoljetnoga sna otvorila vrata glazbi i koncertnoj publici prvim koncertom prvih Muzičkih večeri u Donatu.

Nastupio je tada novoosnovani Zadarski komorni orkestar i otvorio manifestaciju skladbom Moba koju je posebno za tu prigodu skladao Pavlov otac Šime Dešpalj.

Nakon 60 godina ponovno će nastupiti Zadarski komorni orkestar pod ravnanjem maestra Ivana Huta uz koncertnog majstora Marca Grazianija te sopranistice Martu Hut i Nelu Šarić.

Međutim, zbog korone koncert se neće održati u crkvi sv. Donata, koja je premala da bi u nju stao dovoljan broj zainteresirane publike uz poštivanje epidemioloških mjera, nego, već uobičajeno, u crkvi sv. Nikole.

 Koncert je zakazan za petak, 14. kolovoza s početkom u 21 sat.

Mobom će se otvoriti i ovaj, posljednji koncert ovogodišnjih Večeri koji će svojom posvetom i programom biti svojevrsni hommage i prvim, ali i svim ostalim Glazbenim večerima u Sv. Donatu. Prvi će dio koncerta početi baš kao i prva večer 1961. godine: Dešpaljevom Mobom te Bachovim Violinskim koncertom u a-molu. Uslijedit će Sinfonia u D-duru Josipa Mihovila Stratika, pripadnika zadarske plemićke obitelji iz 18. stoljeća, te izbor solopopijevki Josipa Hatzea i Blagoja Berse u instrumentacijama Pavla Dešpalja.

Zadarski komorni orkestar pod ravnanjem Pavla Dešpalja izvodi skladbu Moba Šime Dešpalja na prvim Muzičkim večerima u Donatu 14. kolovoza 1961. godine.
Autor: Ante Brkan

Koncert je posvećen Pavlu Dešpalju, Zadraninu čiji je vizionarski duh učinio crkvu sv. Donata jednim od najposebnijih koncertnih prostora, a Glazbene večeri u Sv. Donatu jednim od najstarijih hrvatskih glazbenih festivala!

Nastupa Zadarski komorni orkestar pod ravnanjem maestra Ivana Huta uz koncertnog majstora Marca Grazianija te sopranistice Martu Hut i Nelu Šarić.