STREAM Zadar, deveta po redu platforma edukativnih sadržaja, ove godine se održava od 6. do 23. kolovoza u prostoru Zadarskog plesnog ansambla. Posebnost jednog dijela radionica jest što su uz visoke profesionalne standarde namjenjena ne samo plesačima već svim zainteresiranim osobama koje se bave tijesnošću i žele upoznati zakonitosti gibanja i pravilne postavke tijela.

Osmišljen je kao niz profesionalnih radionica iz područja suvremenog plesa i izvedbenih umjetnosti, s primarnim fokusom na produbljivanju plesne prakse kroz studiozan rad i svjesno bavljenje tijelom. Cilj radionica je upoznavanje polaznika s alatima i tehnikama kroz specifične istraživačke procese, u svrhu nadogradnje vlastitih plesnih, koreografskih i izvedbenih vještina. 

Međunarodno je priznata edukativna platforma koja već godinama ugošćuje renomirane domaće i svjetske plesne umjetnike. Kroz nju je prošlo mnoštvo pedagoga raznih profila, a velik broj polaznika iz zemlje i svijeta vraća se svake godine po nova saznanja.

STREAM je ove godine otvorila radionica s Hannom Hegenscheidt, certificiranom pedagoginjom Klein tehnikeTM iz Berlina koja je stalni i rado viđen gost od prvog dana popularnih ljetnih radionica u Zadru. Zbog novonastale epidemiološke sittuacije, broj polaznika je smanjen, no radionica se održava na veliko zadovoljstvo organizatora, polaznika i same gospođe Hegenscheidt koja nije požalila što je uz predan rad uživala u mediteranskoj opuštenoj atmosferi grada Zadra.

Klein tehnikaTM je somatska tehnika osmišljena kako bi potpomogla zdravo kretanje i prevenciju ozljeda. Naglasak stavlja na kretanje iz najdubljeg strukturnog i energetskog tkiva - kosti, a fokus prakse je na analizi i pročišćavanju pokreta te na razumijevanju mehanike tijela kroz aktivaciju najdubljeg mišićnog sloja. 

Radionica je prvenstveno namijenjena plesačima, glumcima, sportašima, fizioterapeutima, ali i svima koji žele produbiti svoje znanje o funkcionalnosti tijela. Zbog toga je omiljena među starijom i mlađom populacijom , glumcima, sportašima i plesačima.

Od 12. do 15. kolovoza na redu je druga radionica STREAM platforme, The Dots Method, koju vodi plesna umjetnica Alekasandra Janeva Imfed. To je metoda koja prepoznaje i nastoji izbjegavati uobičajenu organizaciju, ritam, navike i slijed naše improvizacije te tako iznova pokreće tijelo na neočekivan način. Tijelo će se koristiti kao prostor, a „točka" kao njezin „autor" unutar tog praznog prostora. Koriste se razne vježbe koje služe za stjecanje povjerenja za donošenje odluka o točnom vremenu/trenutku. Fokus je na promatranju donesenih odluka, komponiranju i odlučivanju o tome što slijedi, ne promatrajući pritom ništa kao pogrešnu odluku. Ključan doprinos daljnjim impulsima/nagonima jest razumijevanje vrlo brzog aller-retoura, odnosno odnosa između odluka koje tijelo donese i povratne informacije koju nam ono šalje.

Aleksandra Janjeva Imfeld završila je školu za Ritmiku i ples Ane Maletić u Zagrebu. Studirala je ples u Bruggeu i Lieru u Belgiji, te kao stipendistica programa danceWEB 1998. u Beču i u skupini J. Muller u New Yorku. Godine 2012. završila je poslijediplomski program Advanced Performance and Scenography Study u Bruxellesu. Jedna je od inicijatora Nomadske plesne akademije u Europi i Hrvatskoj koja se bavi decentralizacijom plesa i zalaže za nove modele suradnje u području suvremenog plesa.

Nakon ove radionice slijede Principi sigurnog pokreta koje vodi Zadranima dobro poznat Grgur Kovačić, a na kraju slijedi svestrani Julyen Hamilton, plesač, koreograf, pjesnij, učitelj i glazbenik koji stvara i izvodi širom svijeta već 40 godina. Njegova radionica se zove Stvaranje plesova: Pitanje PROSTORA, a zbog velikog interesa održat će se u dvorani u Športskom centru Višnjik.

Projekt je financiran iz Programa javnih potreba u kulturi Grada Zadra za 2020, uz potporu Ministarstva kulture RH, Zaklade Kultura nova, a kao pokrovitelj sudjeluje i Športski centar Višnjik.