Nešto manje od mjesec dana dijeli nas do početka nove filmske avanture, Betina Film Festivala koji već treću godinu za redom u rujnu vraća film na otok i donosi kratkometražne hrvatske i međunarodne filmove. Vođeni motom "NA MLADIMA FILM OSTAJE" organizatori pružaju priliku i mladim autorima da se njihova ostvarenja prikažu publici, nagrade, ali i educiraju i nauče nove vještine.

Filmski program iako smanjen, i ove godine prilično je bogat, pa nas tako u Betini od 1. do 5. rujna očekuju brojni kratkometražni filmovi različitih tematika. Projekcije će se kao i dosad,održati na zatvorenim lokacijama u PIICB prostoru i/ili samo na otvorenim lokacijama pod zvjezdanim nebom, naravno prema smjernicama HZJZ-a.

- Za treće izdanje festivala imali smo velike planove i bogat dodatni glazbeni i edukativni sadržaj uz filmske projekcije i radionice, no zbog manjka financijskih sredstava i cijele ove korona situacije primorani smo izvesti skromniju verziju festivala, barem što se tiče tog dijela programa. Filmovi su odabrani i program od 40 hrvatska i međunarodna filma u konkurenciji se temeljito slaže, te nas i ove godine očekuju radionice za djecu i mlade, najavio je Frane Bilić, direktor BAFF-a. 

Trenutno su otvorene prijave za vježbaonicu pisanja scenarija "Disciplina mašte" pod vodstvom Renata Baretića, u sklopu koje će polaznici osvijestiti neka elementarna (i pisana i nepisana) pravila te ograničenja scenarističkog zanata - ponajviše ona koja scenaristiku razlikuju od pisanja proze. Organizatori pozivaju zainteresirane da se prijave putem e-maila do 20. kolovoza, a više informacija možete pronaći na službenoj web stranici festivala.

Betina Film Festival u dvije godine od kad se održava privukao je mnogobrojne ljubitelje filmske umjetnosti i kratkometražne forme iz cijele Hrvatske koji su prepoznali kvalitetu i važnost ovakvog događaja na lokalnoj i nacionalnoj razini. Projekcije su posjećene, a reakcije publike i više nego odlične.

- Festivalski filmovi razlikuju se od onih komercijalnih koje imamo priliku vidjeti na malim ekranima i vjerojatno je publika prepoznala njihovu važnost. Festival u lokalnoj zajednici svakako predstavlja jedan novi oblik javne manifestacije s kojim se dosad nisu imali priliku susresti. Upravo zato stavljamo veliki naglasak na razvoj publike i kritičkom razmišljanju o filmu, pokušavamo uključiti što veći broj djece i mladih u radionice ili u organizaciju festivala kroz volontiranje. Svaki festival u hrvatskoj karakterizira i čini autentičnim lokacija na kojoj se održava i mislim da je Betina definitivno uz svoju ljepotu, bogatu tradiciju i sada uz kvalitetni filmski program uz rame s ostalim hrvatskim filmskim festivalima iako smo tek u počecima i naravno, ima mnogo mjesta za rast i napredak, iskreno će Frane Bilić, direktor BAFF-a.

Svakako betinski filmski festival čeka blistava budućnost bila ona u online izdanju (u slučaju nepovoljne epidemiološke situacije) ili klasičnom festivalskom, a sve novosti o cijelom programu i prijavama za radionice i ostale sadržaje pratite na službenim stranicama festivala i preko društvenih mreža.