Zahvaljući Marti Kolegi, u Kalima je stvorena oaza kulture koja nažalost, kako to biva kod nas, teško probije granice učmalosti, unatoč svoj širini duhovnosti i kvaliteti koju nudi.

Marta Kolega je svestrana umjetnica, obrazovana na Filozofskom fakultetu u Zagrebu s dodatnim studijem izvedbenih umjetnosti kojeg je završila u inozemstvu. Skupina Zadrana prošle nedjelje (na nastupu kojeg su priredili supružnici Perinčić) mogla se uvjeriti u njezin glazbeni talent i vještine tog zahtjevnog plesa koje je usvojila u izvođenju programa flamenca sa svojim (internacionalnim) Zarabandom. Iako ga je nudila turističkim zajednicama i ostalima, tražila dozvolu za izvođenje na Kalelargi, glas Marte Kolege ostao je neuslišen.

Ona je javnosti poslala objavu o tome što radi kroz svoj Uarti, umjetničku organizaciju koja ima trostruko simboličan nazv - od ribarskog alata koji se naziva arti (i umjetnost je zanat i rad), do dodatnih samoglasnika koji postoje u specifičnom kualjskom govoru i internaciononalne poveznice u riječi art.

Marta Kolega sebe je nazvala radnicom u kulturi u predstavljanju zadarskoj javnosti

Uarti je prostor za kulturu i izvedbenu umjetnost u Kalima na otoku Ugljanu, pokrenut 2020. godine. Unatoč ovom teškom razdoblju, od kulture ukratko nismo mogli i ne smijemo odustati. Iako se potpuno prilagođavamo situaciji, nastojimo svima omogućiti izravno umjetničko iskustvo, živi glas, sliku i dojam. Makar na većoj udaljenosti, ali ipak kontakt. U Uartima će se održavati manji, akustični koncerti, predstave, kazališno-filmski kamp za djecu i radionice, namijenjene kako djeci tako i odraslima. Program su producirale i osmislile Marta Kolega, radnica u kulturi, pjevačica i zborovoditeljica, te lutkarica Marta Banić, u suradnji s prijateljima koji će ga u ovim ljetnim mjesecima zajedno s Martama i provoditi.

Cilj Uarti je s vremenom postati ne samo sigurna kuća za kulturu na otoku tijekom cijele godine, već prostor za međunarodne umjetničke razmjene, rezidencije i umjetnička istraživanja.

Prostor "Uarti" nalazi se na znakovitoj adresi koja nosi ime Ulica Milene Rakvin Mišlov 1, poznate kaljske pjesnikinje, a u ljetni program ušli smo radionicom i koncertom flamenko grupe "Zarabanda" koju čine plesač flamenka Mitja Obed, gitarist Alberto Beni Navarro, plesačica Nikolina Šašić i pjevačica Marta Kolega.

Početak ljetnog programa "Uarti"  protekao u znaku flamenka

Prošli tjedan imali smo dvije radionice flamenka na otvorenom, uz naše voditelje Mitju Obeda i Nikolinu Šašić, te koncert flamenka Zarabanda, koji je uspio unatoč kiši i koroni unijeti dašak flamenka u Kali.

Najava program Uarti: od 28.7.  do 2.8.   
 
U utorak je održana lutkarskom radionicom za djecu "Kazalište sjena" pod vodstvom lutkarice  Marte Banić, na kojoj svatko izrađuje svoju malu pozornicu i lutke za teatar sjena.

Radionica "Vokalna tradicija mjesta Kali" održat će se u prostoru Uarti u petak, 31.7. od 19 do 21h pod vodstvom pjevačice Marte Kolega, s kojom ćemo učiti tradicijske napjeve mjesta Kali. Pjevačko iskustvo nije potrebno, već volja i želja za pjevanjem i učenjem o našoj kulturi i tradiciji.

Tjedan završavamo zvukovima Mediterana - 1.8. u 20h u prostoru Uarti, gitarist Zlatko Ratkajec i pjevačica Marta Kolega, predstavljaju svoj novi glazbeni projekt "Mediteraneo", koji polazi od ideje da je Mediteran zapravo more okruženo kopnom. Muziku koja nastaje uz rubove našeg mediteranskog plavetnila na neki način povezuje i spaja naše jedino i neponovljivo - more.

Možete nas pratiti na Facebook stranici "Uarti", gdje se nalazi naš ljetni program te najave radionica, koncerata i predstava, poručila je Marta Kolega.