Stara, nova ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek sinoć je na Forumu otvorila 60. Glazbene večeri u sv. Donatu. Iako su svi govornici u protokolu otvaranja govorili o jednom od najstarijih hrvatskih festivala, Glazbene večeri u sv. Donatu nemaju dignutu festivalsku zastavu, koja je u neko doba znala visjeti iznad ulaza u sv. Donat.

Koncert otvaranja bio je organiziran pod posebnim epidemiološkim mjerama, zbog kojih je izostalo i druženje u Domu županije, ali svi koji su ga pratili uživo ili putem HRT-a mogli su zaključiti da nikad nije bio bolji. Zasluge za to pripadaju maestru Ivanu Repušiću koji je izabrao slušljiv, ali zahtjevan program kao i odlične izvođače. Uz sjajno uštiman Simfonijski orkestar HRT-a, publika je uživala u pjevu dviju zadarskih sopranistica Marte Hut i Nele Šarić, koje su otpjevale i hrvatsku himnu, ali u Duetu cvijeća zaslužile su ovacije. One nisu izostale za Nelu koja ima svoju publiku. Iako je stalni gost na Glazbenim večerima, Roman Simović u Ravelovoj Tzigane, pokazao je zašto je koncert majstor Londonskog simfonijskog orkestra.

Maestro Ivan Repušić sa svojim temperamentnim dirigiranjem skoro da u završnici nije poletio s pozornice ispred starog Donata. A zvuk s te otvorene scene uz najljepšu zadarsku scenografiju bio je besprijekopran. Mogli su uživati građani i turisti iza ograde sinoćnjeg glazbenog doživaljaja kojeg smo se, možda uželjeli, rekla je ministrica kulture. Zbog iste te korone i umjetnost se, prema njezinim riječima, pomalo bori za opstanak.

Gradonačelnik Branko Dukić istaknuo je kako su Glazbene večeri u sv. Donatu posvećene zadarskim glazbenicima. Iz prošlosti Glazbenih večeri sinoć se na Forumu mogao vidjeti dugogogodišnji umjetnički ravnatelj Anton Dolički te maestro Tomislav Fačini. Nikog nije bilo iz obitelji Dešpalj iako su im bila rezervirana mjesta, ali će zato na dan prvog koncerta Muzičkih večeri u sv. Donatu, 14. kolovoza Zadarski komorni orkestar održati koncert posvećen Pavlu Dešpalju, osnivaču te glazbene manifestacije i samog orkestra.

Jubilarne Glazbene večeri imala su dvostruko pokroviteljstvo: Sabora RH u čije je ime izaslanica bila zastupnica Grozdana Perić te Vlade koju je predstavljala ministrica kulture. Izaslanik Predsjednika RH bio je njegov savjetnik za kulturu Zdravko Zima, dok je zadarskog nadbiskupa (?) predstavljao generalni vikar Josip Lenkić.