U srijedu, 1. srpnja u prostoru KUU "Vicko Zmajević" s početkom u 19 sati održat će humanitarna prodajna izložba slika pod nazivom "Dariji s ljubavlju".

Cilj akcije je omogućavanje samostalnog života našoj sugrađanki Dariji Šimunov. Njoj su potrebna sredstva za liječenje neurorobotskom terapijom u Poliklinici Glavić u Zagrebu, referentnom centru robotske rehabilitacije EMEA regije.

Neurorehabilitacija robotikom je relativno nov način liječenja i rehabilitacije neuroloških pacijenata koji pruža mogućnost oporavka pacijentima, koji zbog različitih nesreća ili neuroloških bolesti imaju oslabljene ili potpuno onemogućene donje i gornje ekstremitete tijela.

Darija je nakon prvog ciklusa terapija jako dobro reagirala, počela je micati stopalima, ali nažalost zbog epidemije koronavirusa drugi ciklus terapija morala je otkazati, a i nije više imala dovoljno sredstava. Ciklus terapija od par mjeseci košta 90 tisuća kuna, a Darija je preko Facebook grupe ZA DARIJU - Zajedno smo jači uspjela prikupiti 35 tisuća kuna. Službeno potvrđeni novi temin drugog ciklusa terapija u Poliklinici Glavić je 5. listopada ove godine.

- Kako Darija posjeduje stotinjak poklonjenih slika naših akademskih slikara, vjerujemo i nadamo se da ćemo ovom prodajnom humanitarnom izložbom uspjeti prikupiti dovoljno sredstava kako bi našoj sugrađanki Dariji omogućili daljnji nastavak terapije i kvalitetniji život i neovisnost u aktivnostima njezinog svakodnevnog života, izjavila je Vesna Benić,  moderatorica i voditeljica izložbe.

Idejni pokretač i organizator ove akcije je Rozana Itković koja je zajedno sa KUD-om "Sv. Ante", a uz pomoć Igora Blaslova, predsjednika udruge HULL i Doris Sandalić Bajlo, predsjednice udruge "Cukrići" svoju ideju sprovela u djelo.

U programu otvorenja prodajne izložbe sudjeluje prof. Dražen Habuš, a pjesme iz Darijine zbirke poezije "Prije mraka" čitat će Rozana Itković. Svim nazočnima obratit će se i dr. sc. Maksimilijana Barančić, predsjednica KUU "Vicko Zmajević".