Nakon tri mjeseca stanke zbog svima poznate situacije, Kino Zona se vraća te najavljuje 21 filmsko ostvarenje uz memorijal ove godine preminulom hrvatskom redatelju Vatroslavu Mimici i obilježavanje rođendana velikog redatelja i pisca Alfreda Hitchcocka.

- Raspored sjedenja bit će prilagođen epidemiološkim uvjetima, a s današnjim danom u pretprodaju je pušteno 50 ulaznica. Sukladno situaciji i uvjetima, broj sjedala će se i nadalje prilagođavati, a cilj nam je doći do brojke 100. Poboljšat ćemo cijeli doživljaj praćenja filma uz ljepše kulise. Uskoro se očekuje i trailer najave ljetnog kina. Bit će svega: krimi i ljubavnih drama, mjuzikala, crtića i puno komedija. Moram napomenuti kako smo stavili naglasak na europsku komediju, a ne na "crni dramski pristup" kakav često dominira festivalima. Očekuju nas kvalitetna ostvarenja koja podižu duh, najavio je Andrej Fric, predsjednik Društva za nezavisnu kulturu.

Već u petak, 26. lipnja zadarsku publiku očekuje kolumbijski film "Pajaros de verano" ili "Ptice ljeta" s 32 nagrade i 37 nominacija od kojih se ističu nagrada za najbolji film na London Film Festivalu i FIPRESCI nagrada u Motovunu, a u nedjelju, 28. lipnja uspješnica "Lude od sreće", novi film Paola Virzìja koji kazuje priču o prijateljstvu i bijegu dvije pacijentice mentalne ustanove koja će postati urnebesna i dirljiva pustolovina.

- Veseli me što u programu, koji će trajati do 13. rujna, imamo filmove sa svih kontinenata: red autorskih, red nezavisnih, red festivalskih uspješnica i red klasika... Svačiji ukusi trebali bi biti zadovoljeni jer je sadržaj prilagođen i filmofilima i onima koji će to tek postati. Isto tako, pozivamo gledatelje na pridržavanje mjera i obavezan dezinficijens na ulazu kako nam se ne bi desio scenarij Višnjika, naglasio je umjetnički ravnatelj Mario Županović.

Cijene ulaznica za zadarsko Kino na otvorenom ostaju 20 kuna, a projekcije će se održavati u 21 sat svakog četvrtka i nedjelje u prostoru između crkve sv. Dominika i Kazališta lutaka (prostor Poljane Branka Stojakovića). Malih odstupanja povremeno će biti  s obzirom da će se na istom prostoru održavati i neki od ljetnih kazališnih programa i događanja. Nakon završetka u rujnu, a sukladno situaciji, očekuje se povratak u prostor Kneževe palače.

Grafički dizajn programske knjižice i plakata potpisuje Mladen Masar. Partneri Kino Zone su: Grad Zadar, Kazalište lutaka Zadar, Koncertni ured Zadar, Hrvatski audiovizualni centar, Hrvatska mreža neovisnih kinoprikazivača, Festival Mediteranskog Filma Split i Zagreb Film Festival (ZFF).