Lovro Ivanković i Nika Ivančić, glavni protagonisti u novoj zadarskoj premijeri "Instrukcija" bili su i naši sugovornici u emisiji „Na mladima svijet ostaje" Radija 057. S mladim smo glumcima imali priliku popričati o glumačkom putu, karijeri, najdražim ulogama i suradnji s Dramom plus.

Nika Ivančić je Puljanka i tamo je odmalena krenula u prve glumačke korake. Odmah nakon srednje škole upisala je Akademiju u Rijeci pod palicom Rade Šerbedžije i njegove supruge Lenke Udovički. Slična je situacija i kod njezinog kolege Lovre, koji je rođeni Požežanin, diplomirao je u Rijeci kao i Nika, a danas radi i živi u Zagrebu. Ovo mu je druga zadarska premijera, a već je poznat po ulozi Akakija Akakijeviča u „Kabanici":

- Glumački život je zapravo život u „koferu". Jednom godišnje dobro dođe malo mora, rekao je 29-godišnji glumac koji odnedavno igra u najdugovječnijoj predstavi Teatra Ulysses Kralj Lear, a u Instrukciji ima dvojaku ulogu: glumca i redatelja.

Nika za sebe kaže da joj kao žanrovi najviše „leže" komedije i drame, a njezin se kolega morao složiti s time „budući da su se tako dobro energetski spojili". Naime, Lovro je zapravo iz imitacije krenuo u glumu. Pitali smo ih vole li više televizijske ili kazališne uloge:

- Volim i jedno i drugo. Radi se o potpuno različitom načinu pripreme i potpuno dva različita svijeta. Fizički i psihički zahtjevnije je raditi na televiziji i filmu zbog ranog dizanja i broja radnih sati. U teatru imaš neko normalno radno vrijeme, regularne probe, pa mislim da je lakše i stvarati ulogu na taj način. Naravno, što se honorara tiče, velika je razlika, rekla je Nika.

- Ovisno o tome kakav si karakter. Ne volim spavati pa nemam ni problem s ranim dizanjem. Da ste me pitali prije par godina, zasigurno bih odgovorio kazalište, no trenutno iz dana u dan mijenjam stav prema tome. Ne bih se priklonio niti jednoj strani, iako sam zasad svakako više radio u kazalištu, dodao je Lovro.

Dokaz da ovi mladi talenti vole izazove bili su i njhovi odgovori na naše pitanje koja im je nadraža uloga u karijeri:

- Ako bih baš morao izdvojiti, onda bi to bila baš ova, čija nas premijera očekuje u ponedjeljak, a poslije nje uloga Akakija Akakijeviča u „Kabanici". I to ne govorim samo zato što sam u Zadru (smijeh). Dok mi je uloga Profesora čak i donekle slična, uloga Akakija apsolutno nema ništa zajedničko s mojim karakterom te mi je predstavljala najveći izazov u karijeri. Uloge koje sam igrao u dječjim predstavama su mi drage, ali ne i toliko karakterno zahtjevne.

- Najdraža uloga karijere mi je definitivno ona najzahtjevnija, u filmu i predstavi „Egzorcizam" Dalibora Matanića, gdje sam prošla doslovno sve što se treba proći u tom procesu - i privatno i poslovno. Druga je uloga u predstavi „Barufe" Vite Taufera s kojom sam prethodno gostovala u zadarskom HNK, a koju sam obožavala igrati. Volim takve lude i temperamentne likove gdje na pozornici mogu biti divlja.

Asistent režije i voditelj Drame Plus Vinko Radovčić rekao je da ova predstava sa sobom nosi i poveznicu s državnom maturom koja je trenutno u tijeku. 

- Ja, kao mlada Učenica dolazim kod starog Profesora na Instrukciju. Pritom znam izračunati ogromne računice jer sam ih naučila napamet, ali bez stvarnog poznavanja osnova matematike. To je po meni odlika današnjeg društva i školskog sistema u kojem znamo nepotrebne detalje i sitnice, a ne uče nas stvari koje će nam zaista trebati jednog kad izađemo kroz ta vrata. Naša predstava predstavlja kritiku školskog sistema koje je Ionesco već 50-ih godina predvidio, otkrila je Nika. Profesor, kojeg je utjelovio Lovro, zbog njezina neznanja bjesni i transformira se u sadista, pitanja postaju bombe, unakrsna vatra besmisleno pretrpanih znanstvenih i kvazijezičnih činjenica.

Ukoliko s Nikom i Lovrom želite uploviti u čudan i neobičan svijet teatra apsurda i saznati zašto je ironično što se Instrukcija odigrava baš u crkvi, dođite na pretpremijeru u ponedjeljak (15. lipnja) ili premijeru u utorak (16. lipnja) u 21 sat!