Strategija razvoja kulture Grada Zadra 2019. - 2026., koja se počela raditi prije više od godinu dana, tek će na idućoj sjednici Gradskog vijeća biti predstavljena javnosti.

Tako je informirala Dina Bušić, pročelnica Odjela za kulturu i sport koja je na samom početku svog pročelništva najavila izradu te strategije koju Zadar do sad nije imao, redovno o njoj govorila na Kolegiju gradonačelnika te izvještavala javnost o tome što se do sada napravilo. Zašto Strategija s Akcijskim planom nije, kako je bilo najavljeno, usvojena na sjednici Gradskog vijeća krajem prošle godine, odnosno na prvoj ovogodišnjoj, odgovor na to pitanje službeno nismo dobili. Iz Odjela za kulturu proslijeđen nam je kratki odgovor: Plan razvoja kulture bit će na rasporedu sljedeće sjednice Gradskog vijeća. Pitanje o troškovima je ignorirano.

Dina Bušić na jednom od skupova u Gradskoj vijećnici u procesu izrade Strategije

Upravo je financiranje bilo ključno zbog čega Strategija još nije dobila zeleno svjetlo, potvrdio nam je tu kuloarsku informaciju zamjenik gradonačelnika Ante Babić koji je, kaže, inzistirao da se to definira jer se radi o dokumentu čiji je rok valjanosti 7 godina.

Nema veze što je 2019. godina prošla, što je 2020. godina došla do svoje polovice i što su u prikupljanje podataka za Strategiju sudjelovali svi akteri zadarskog kulturnog života. Rok za izradu Strategije, povjerene Institutu za razvoj međunarodne suradnje, bio je od veljače do rujna, tako su oni napisali za zadarski projekt. Posljednja radionica bila je u listopadu, a onda su oni trebali oblikovati dokument koji se, navodno još "pegla". Korona, srećom, nije razlog kašnjenja. Hoće li se rad na Strategiji, koji je počeo u travnju 2019. godine, naplatiti s većim iznosom od ugovorenih 130 tisuća kuna plus PDV?