Već drugu godinu za redom, likovni radovi učenika Gimnazije Vladimira Nazora su odabrani za Međunarodnu izložbu dječje likovne umjetnosti u Češkoj.

Riječ je o izložbi u organizaciji Memorijalnog centra Lidice, koja se organizira svake godine, u spomen na svu djecu stradalu u mjestu Lidice nedaleko Praga tijekom Drugog svjetskog rata, kao i na svu ostalu djecu koja su postala žrtve svih ratnih stradavanja. Pravo na sudjelovanje imaju djeca od četiri do 16 godina starosti koja na zadanu temu koja je određena u suradnji s UNESCO-om mogu prijaviti svoje likovne radove.

Kako je Generalna skupština UN-a proglasila 2020. međunarodnom godinom zdravlja biljaka, 48. Međunarodna izložba dječje likovne umjetnosti je posvećena temi krajolika. Iz 78 zemalja svijeta, ove godine je na natječaj pristiglo ukupno 22.216 likovnih radova, a za izložbu ih je odabrano 1.403 iz 76 zemalja. Od 533 likovna rada iz Republike Hrvatske za izložbu ih je odabrano 17 iz osam odgojno-obrazovnih ustanova, među kojima i dva rada učenica Gimnazije Vladimira Nazora - Eme Rašin iz 2.d i Petre Bugarija iz 3.e razreda. Ema Rašin se predstavila slikom "Perla mora" rađenom u tehnici pastela, a Petra Bugarija žičanom skulpturom "Slikar s pejzažem na štafelaju".

Svečanost uručenja priznanja za hrvatske učenike, održat će se krajem ove godine u Hrvatskom školskom muzeju u Zagrebu u suradnji s Veleposlanstvom Republike Češke.