Udruga Manufaktura Ideja iz Zadra prije 50 dana (25. ožujka) pokrenula je na svom Facebook profilu inicijativu pod sloganom #ostanidoma i #piši dnevnik. Inicijativu je javnim pozivom tim Udruge usmjerio prema svim zainteresiranim pojedincima, na području Republike Hrvatske ali i šire, s ciljem da se uključe kako bi se osnažili i pisanjem dnevnika suočili sa svojim životnim okolnostima, u okvirima novonastale globalne epidemije. U 50 dana od objave inicijative pristiglo je 220 dnevničkih zapisa (190 do sada objavljenih) pisanih od 73 autora iz različitih gradova i država, u različitim dobnim skupinama.

- Nakon popuštanja mjera, a zbog velikog interesa uključenih, inicijativa se nastavila pod modificiranim sloganom #ostaniodgovoran i #pišidnevnik. Krajnji rezultat inicijative bit će zajednički Dnevnik iz izolacije 2020. u tiskanom obliku koji će služiti kao podsjetnik na različite načine suočavanja pojedinaca s nepogodom COVID-19, a osim toga - vjerodostojni je dokument jednog vremena, ističe predsjednica Udruge Elvira Katić.

Dnevnički zapisi objavljeni su na Facebook stranici udruge Manufaktura ideja, a aforistični citati iz pojedinih zapisa na Instagram profilu.