Zadarski publicist i mulimedijalni umjetnik Bernard Kotlar podijelio je na svom YouTube kanalu 45-minutni film o Gospi Loretskoj - Zonja jon, koji je prvi put predstavljen prošle godine. Naime, svibanj je tradicionalno mjesec arbanaške zaštitnice, priča o stoljetnoj tradiciji, vjerovanju, nadi, ljubavi, zahvalnosti, a ove godine proći će bez uobičajenih misnih slavlja s procesijom.

- Proslava blagdana Gospe Loretske svake godine 10. svibnja u Arbanase, danas dio grada Zadra, dovede na tisuće vjernika koji dolaze kako bi sudjelovali u tradicionalnoj procesiji i svetoj misi.

U ovom filmu pokušali smo prikazati sve ono što se u Arbanasima događa uoči, tijekom i nakon 10. svibnja kako bismo Arbanaško čudo, kako ga žitelji zadarskog zaleđa nazvaše, dokumentirali za buduće generacije te prikazali široj javnosti kao zanimljivost, ali i kao poziv u posjet Arbanasima i njenoj zaštitnici Gospi Loretskoj.
S ljubavlju i poštovanjem prema njima, ovaj film povijesni je dug precima kojima, osim prostora i zaštite nadbiskupa Vicka Zmajevića, ništa drugo darovano bilo nije. Poticaj je ovo novim generacijama da nikada ne zaborave vlastite skromne i zdrave korijene uz majčinski zagovor Gospe Loretske.


View on YouTube

Ove 2020. godine nažalost zbog izvanredne situacije s virusom COVID - 19 nećemo moći proslaviti naš blagdan kao što smo ga do sada slavili. Neka ovaj film bude podsjetnik na neka bolja i sretnija vremena u nadi da ćemo već sljedeće godine ponovno slaviti blagdan Zonje jon kako su ga slavili i naši stari stoljećima prije nas i kako će ga slaviti naši potomci poslije nas, navodi Bernard Kotlar.

Kotlar potpisuje režiju, montažu produkciju, te je suautor teksta, kojega čitaju Ivica Matešić Jeremija i Daniela Nižić. Objavu filma pomogli su Petar Uči Perović, braća Krsto i Tomislav Perović, Željko Dukić, Luciana Karuza, Atilio Mazija, Viljan Vili Vukić, Boris Jelenković, Nino Čurković, Salvatore Jurinić i Karlo Petani.

 

U crkvi arbanaškoj prigušeno je svjetlo.
Na oltaru kućica iz Nazareta.
Pred njom Zonja jon.
Gospa naša hodi s djetetom na prsima.
Mirno je njeno lice ko` prošlost.
Ko` zagonetka.
Za njom Oni, za njom Mi,
za njom naša djeca i djeca naše djece,
dok god nas crvenica ova teška arbanaška
bude rađala, hranila i uzimala.
Amen.