Jučer poslijepodne je ispred Gradske knjižnice bio još veći red negoli u jutarnjoj smjeni kada je knjižnica otvorena četiri i pol sata.

Istodobno, Znanstvena knjižnica radi puno duže kao i čitaonica Državnog arhiva.
Njihov radni tjedan je završen, pa je iz Gradske knjižnice stigla obavijest o novom radnom vremenu u kojem se uvode dva poslijepodnevna dana, ali ostaje isti broj sati za korisnike i nema rada subotom. I to sve samo važi za Središnju knjižnicu, dok područne ostaju i dalje zatvorene kao da nemaju dovoljno knjižničara koji moraju stavljati knjige u samoizolaciju jer su im tako epidemiolozi preporučili.

Novo radno vrijeme je ponedjeljak, srijeda i petak: od 8:30 do 13 sati, dok je utorkom i četvrtkom Gradska knjižnica otvorena od 14 do 19 sati. Uz tu najavu iz Gradske knjižnice je upućeno pismo korisnicima u kojima se pravdaju epidemiološkim mjerama za takvo stanje koje po njima nije normalno.

"Dragi naši, puno je pitanja u vezi načina rada Knjižnice ovih dana...

Iskreno vam želimo poručiti da nikome više od nas ne bi bilo draže da vas možemo ugostiti i s vama porazgovarati kako smo navikli u godinama prije korone. Svi bismo voljeli da je situacija "normalna", ali, na žalost, nije.

Broj djelatnika i broj korisnika koji mogu u jednom trenu biti u Knjižnici, način čišćenja i dezinfekcije knjiga i sve drugo organizirano je u dogovoru s nadležnima. U tom krutom zadanom okviru trudimo se izvući maksimum usluge za vas imajući na umu prvenstveno vaše zdravlje i zdravlje naših djelatnika.

Sve je ovo privremeno i trajat će dok mora trajati. Sretni smo da nam je konačno dopušteno raditi i što je Knjižnica otvorena, makar u ovako ograničenom načinu (bez otvorenog pristupa, kako nismo radili od 1978.). Ruku na srce, najvažnije je da vam možemo pomoći u vašoj želji da čitate, slušate, gledate, sudjelujete... Zato smo tu.

I dalje ćemo slušati preporuke epidemiologa, razmatrati i odgovorno odlučivati o svakom mogućem načinu proširenja svojih usluga, kao i do sada. Štogod bilo, ići će postupno i bit ćete obaviješteni.

Zato vas molimo za strpljenje i zahvaljujemo na razumijevanju."

Uz srdačan pozdrav, Gradska knjižnica Zadar