Brojni su korisnici Gradske knjižnice Zadar već u 8.30 sati pohrlili prema ovoj ustanovi kako bi razdužili stare i posudili nove knjige. Kako je vrijeme odmicalo, tako se red produžavao, najprije do ceste, a potom i šetnicom prema križanju s Ulicom Franje Tuđmana. Čitatelji su brzo ulazili i izlazili iz knjižnice, slijedeći ranije objavljene upute, ali je interes prvog dana nakon otvaranja jednostavno prevelik.

- Vidimo da se stvara veliki red, korisnike molimo za razumijevanje i strpljenje, nije ovo uobičajena situaciji niti za nas i prilagođavamo se tijekom obavljanja posla. U knjižnici je na različitim lokacijama dostupno devet knjižničara, koji su zaduženi za uslugu korisnicima i što brže zaduženje građe. Čitatelji ne mogu sami pretraživati police i birati što bi pročitali, već s unaprijed zadanim popisom ili željama dolaze do nas i mi im tada izdajemo knjige. Za pronaći građu treba neko vrijeme, a moramo imati i razumijevanja za ljude koji čekaju, kaže ravnateljica Gradske knjižnice Zadar Doroteja Kamber-Kontić.

Iako se red pred knjižnicom stvara, razmjena knjiga ide dosta brzo. Jutros je došlo nekoliko studentica s 10-15 naslova za zaduženje, što je trajalo do pet minuta, no u principu se sve obavlja i unutar jedne minute. Na jednoj lokaciji se građa samo razdužuje, na drugoj zadužuje ili obnavlja upis, a na trećoj obavlja plaćanje gotovinom, ako netko mora na taj način podmiriti svoje obveze. Preporuka je korištenje beskontaktnih kartica, pa čak i digitalne iskaznice GKZD preko aplikacije Stocard.

- Sva građa koja se vrati, kao što smo činili unazad mjesec i pol dana, stavlja se u izolaciju od sedam dana, jer bi u tom vremenu virus trebao nestati, ako ga je i bilo. Građa je kroz to vrijeme rezervirana u sustavu Crolist i tek nakon toga je ponovno dostupna korisnicima. Knjige zadužene od 17. ožujka ne treba se obnavljati do 15. svibnja, jer se u tom vremenu neće obračunavati zakasnina, kaže Kamber-Kontić.

Gradska knjižnica danas, u četvrtak i petak radi od 8.30 do 13 sati, a u srijedu od 13 do 18 sati. To se odnosi samo na Središnju knjižnicu, dok su ogranci i dalje zatvoreni. Raspored vrijedi samo za ovaj tjedan te će se na temelju iskustva donijeti raspored za sljedeće tjedne, do povratka na uobičajeno radno vrijeme.