Građanska inicijativa "Forum Obrovac" javlja o značajnoj obljetnici za ovaj grad, koji je na današnji datum prije 172 godine bio protagonist europske povijesti.

Te davne 1848. godine kada je austrijski car i hrvatsko-ugarski kralj Ferdinand I dao Austriji ustav, Dalmacija je bila potpuno nepripravna u nacionalnom smislu. Gradske općine ali i one manje, bile su u rukama talijanskim duhom zadojene inteligencije i građanstva. Jedini je Obrovac osjetio trenutak i zauzeo jasan i energičan stav o potrebi ujedinjenja Dalmacije sa svojom braćom u Hrvatskoj i Slavoniji, te uvođenja materinjeg (dalmatinskog, slavenskog) jezika u javnim i privatnim poslovima.

Dana 7. travnja 1848. godine općina Obrovac šalje pismo Splitu i ostalim dalmatinskim općinama s navedenim prijedlozima. Pismo su potpisali Obrovčani: načelnik Tremoli, Simonelli, Ćirjak, Radulović, Simić, Milanović i Bolis. Odgovor Splita kao i većine ostalih dalmatinskih općina bio je negativan.

"Uzevši u obzir naše sadašnje prilike - kažu Splićani, između ostalog - kad bi se htjeli sjediniti s Hrvatskom i Slavonijom i prihvatiti u upotrebu slavenski jezik, mi bi se morali prepustiti administraciji koju bi sačinjavali Hrvati i Slavonci i koja bi vladala nama najmanje sljedećih 50 godina i bila prava hrvatska invazija".

Obrovačka nota (pismo) 07.04.1848.

Ne odustaju Obrovčani, već 21. travnja iste godine pišu banu Jelačiću. U pismu, Obrovčani čestitaju generalu Jelačiću imenovanje za bana i raduju se "skorom ujedinjenju sa svojom braćom na slavu, sreću i diku Trojedne Kraljevine". "Slavnoj obćini obrovačkoj", ban piše 2. svibnja 1848. godine, te se nada skorom ujedinjenju i viđenju s Obrovčanima.

Pismo bana Jelačića Obrovčanima, 02.05. 1848.

Originale ovih pisama, u arhivima starih Obrovčana, pronašli su vrijedni članovi Matice Obrovčana iz Zagreba. Uskoro će, Građanska inicijativa FORUM Obrovac, ova pisma i mnoge druge dokumente, te ilustracije iz slavne obrovačke povijesti moći prezentirati Obrovčanima i zainteresiranoj široj javnosti.

- Žao nam je da danas u Obrovcu nema spomena na slavne dane svoje povijesti, pa niti na ove iz 1848. godine kada smo prvi u Dalmaciji pokazali svoju nacionalnu svijest, poručuje Igor Jurjević iz GI "Forum Obrovac".