Via Dolorosa naziv je autorskog albuma skladatelja, glazbenog producenta i multiinstrumentalista Saše Miočića u izdanju zagrebačke izdavačke kuće Nota Bene Records, koji je od petka 3. travnja dostupan na svim digitalnim servisima diljem svijeta.

Prvijenac zadarskog skladatelja Miočića koji je inspiriran postajama križnog puta.
Via Dolorosa Saše Miočića sastoji se od četrnaest skladbi koje čine homogenu cjelinu u trajanju od 49:10 minuta. Svaka od skladbi nosi vlastiti naziv koji direktno komunicira sa skladateljevim doživljajem svake postaje križnoga puta zasebno.

Tango Nenormale, If there is Heaven, Fallen, Mother, Remember me, Rita s theme, Look and follow, Flower, It is now, Sad like green, Exodus, Alone, Thirteen i Finale stavci su koji čine jedinstveni kolaž snažnog autorskog potpisa.


View on YouTube

Album, naslovljen po ulici u jeruzalemskom starom gradu kojom je po vjerovanju prošao Isus prije razapinjanja, autorov je vlastiti, visoko individualizirani doživljaj svake od postaja križnoga puta. No, Miočićeva skladateljska inventivnost i vještina odvest će radoznalog slušatelja na vlastito duhovno putovanje, kao što kod dobre glazbe i jest slučaj. Miočićev autorski pečat na albumu prisutan je na svim razinama jer se on na tom albumu predstavlja kao skladatelj, izvođač, inženjer zvuka i producent.

Skladbe su nastajale od 2004. g. kada je napisao prvu skladbu za ovaj album, do danas, kada je Saša, hodajući kroz život, sakupljao komadiće ideja i inspiracije koje bi navirale u čestim prilikama dok je razmišljao o vlastitoj duhovnosti kroz prizmu kršćanskog nauka.

Niz započinje skladbom pod nazivom Tango Nenormale, prikazom osude Isusa kroz groteskni ples. If there is Heaven kroz lirsku temu govori o Isusovoj nadi u trenutku preuzimanja križa. Fallen svojom ritmičnošću sugerira korake, a potom Isusovu unutarnju dramu prije prvog pada. Mother je emotivan susret Isusa sa svojom majkom, dočaran kroz emocijama prožetu molsku melodiju koja je nudi tragove snage i optimizma vjere. Remember me progovara o snazi, hrabrosti i slatkoći tereta Šimuna Cirenca koji naočigled svih pomaže nositi križ čovjeku kojeg ne poznaje. Rita s theme umjesto Veronikine teme nosi kodirani osobni potpis autora, no svejedno jasno, čak filmski deskriptivno, prenosi poruku pruženog rupca Isusu.

Glazbenik Saša Miočić (1982.) je umjetnik širokog spektra djelovanja koji svojom biografijom i stvaralaštvom priča sasvim jedinstvenu priču. Nakon što je u rodnom Zadru završio matematičku gimnaziju i violinu u Glazbenoj školi Blagoje Bersa, Saša je osjetio snažan poriv za skladanjem i glazbenom produkcijom. Pohađao je prestižni SAE Institut u Amsterdamu gdje je stekao diplomu audio inženjera te stekao specifična znanja s područja akustike, analogne i digitalne tehnologije te tehnika rada potrebnih za završnu produkciju glazbenih materijala.

Po povratku u Hrvatsku, Saša najprije radi kao tonski majstor u zagrebačkom kazalištu Gavella, a zatim se samozapošljava te stječe iskustvo na više različitih područja. Kao tonski majstor ostvaruje brojne suradnje s bendovima kao što su Prljavo Kazalište, Pips Chips Videoclips, Psihomodo Pop, Daleka Obala, dok paralelno podjednako intenzivno radi i kao studijski inženjer i producent i to kroz SoundCage studio, BabyDooks Production, Oxygen Studios, Piece of Cake Studio, MusicWorks Production Studio.

Uz rad u studiju, Saša svira kao klavijaturist s Natali Dizdar, Ivanom Kindl, sestrama Husar, bendovima Soul Fingers, Song Killers, Soul Shadows, a svirao je i s Dinom Dvornikom. Uz navedeno, svoj glazbeni habitus upotpunjuje skladanjem glazbe za kazališe surađujući s HNK Šibenik (Fantazija), Kazalištem lutaka Zadar (Corto, Carevo novo ruho, Pinokio), Gavellom (Ilijada 2001.), kazalištem slijepih i slabovidnih Novi život (Jučer sam se sjetio plave), Tvornicom lutaka (Hrabri mornar) itd.

Saša Miočić živi i radi u rodnom Zadru. Zaposlen je u Koncertnom uredu Zadar te ima vlastiti studio MusicWorks Production u kojem sklada i producira glazbu za brojne glazbenike i ansamble poput Zagrebačke filharmonije, Simfonijskog puhačkog orkestra oružanih snaga RH, Ivanu i Mariju Husar, Ninu Badrić, grupu Boa, Bučerse, Forum, Soul Shadows, Bonofest, Uskrsfest i mnoge druge.