Neka zadarska bookcrossing priča zaživi u doba korone!

Tužan je prizor nedaleko Gradske knjižnice Zadar gdje je, svojedobno, udruga CINAZ postavila kućicu za knjige. Inicijativa je zaživjela, no ubrzo su sve knjige nestale iz kućice, a nove nisu stigle. To je mjesto za puštanje knjiga u svijet, tzv. bookcrossing. Svjetski je to pokret za slobodu knjige. 

Temeljen na principu darivanja i slobodne razmjene, ovaj je pokret uspio dokazati da je za populariziranje čitanja prvenstveno dovoljna kreativnost i entuzijazam. A sve je službeno započelo 21. travnja 2001. godine.

Amerikanac Ron Hornbaker uočio je kako na svijetu postoje internetske stranice za praćenje novčanica i fotografija, no da ne postoje i one koje prate knjige. Uz pomoć supruge te kolega Bruce i Heather Pedersen pokrenuo je inicijativu koja je vrlo brzo izrasla u međunarodni pokret s velikim brojem aktivnih članova. Zahvaljujući njima te brojnim volonterima diljem svijeta koji populariziraju ovaj pokret u svojim sredinama, gotovo 9,5 milijuna knjiga trenutno traži svoje čitatelje u 132 zemlje. Aktivnih bookcrossera više je od milijun i pol. 

Ovih dana sigurno ste više kod kuće, pa bi bilo lijepo pregledati što imate na vlastitim policama i u ormarima i možda vaša knjiga razveseli nekog novog čitatelja. Operite ruke, dezinficirajte knjige... 

Kako bookcrossing funkcionira? Jednostavno - posudi knjigu, pročitaj, vrati! Ili jednostavno, doniraj knjigu u za to namijenjenu "kućicu" nedaleko zadarske Knjižnice.