Zadarski Ogranak Matice hrvatske ovog četvrtka (12. ožujka) u svoj dvorani s početkom u 18 sati prikazuje knjigu "Ime, život i avanture „anonimnog osvajača" Vinka Paletina iz Korčule, autora Isacija Péreza Fernándeza.

O knjizi će govoriti: prof. emeritus dr. Mijo Korade, dr. sc. Damir Zorić te prof. Tuga Tarle.

- Proučavajući život španjolskoga dominikanca, filozofa, povjesničara i reformatora Bartoloméa de las Casasa (oko 1484. ‒ 1566.) na američkome tlu, u Novoj Španjolskoj, autor ove knjige došao je do novih spoznaja o autorstvu čuvene, ali i pet stoljeća anonimne knjižice Izvješće o Novoj Španjolskoj. Prema Pérezovim proučavanjima i kritičkim iščitavanjima izvornih tekstova, spomenuto djelo koje, među prvim europskim pisanim svjedočanstvima o Novome svijetu, donosi detaljne opise novootkrivenih prostora, njihovih žitelja i običaja, napisao je Vinko Paletin iz Korčule (1508. ‒ oko 1575.), avanturist, osvajač na Yucatánu, dominikanski fratar u Meksiku, pisac, kartograf, prevoditelj i izumitelj.

Zahvaljujući Pérezovu otkriću, nastala je ova knjiga na čijim je stranicama osim autorove studije o Paletinu otisnut i prijevod Paletinova Izvješća o Novoj Španjolskoj, knjižice koja vrvi informacijama "o različitim i gotovo nevjerojatnim stvarima".

Pérezova studija ispunjena zagonetkama i pitanjima, živim i slikovitim prizorima, na jednostavan, a ponegdje i duhovit način, približava čitatelju posve nesvakidašnju povijesno-biografsku tematiku ispunjenu bezbrojnim Paletinovim životnim obratima i iskustvima.

Knjigu je prema rukopisu iz Pérezove ostavštine za tisak priredila, prevela i uvodnom studijom popratila Tuga Tarle, profesionalna diplomatkinja, promotorica hrvatske kulture svijetu (Čile, Španjolska, Australija, Slovačka).