ZADAR- Zadarske ustanove i institucije ne kotiraju visoko kod dodjele novca iz Ministarstva kulture. Je li zbog toga što ga nisu tražili ili su njihovi programi loše ocijenjeni, odobreni iznosi za 2020. godinu su uobičajeni.

Izuzetak je milijun kuna, koliko je Ministarstvo kulture odobrilo za opremanje polivalentne dvorane u Providurovoj palači. Taj prijedlog aplicirao je Grad Zadar. Od pročelnika Šime Erlića doznajemo kako se radi o dvorani na pravom katu koja će imati kapacitet od 200 mjesta i bit će višenamjenska te veća za 60 mjesta od obnovljene Koncertne dvorane u Kneževoj palači.

Glazbene večeri ovog se ljeta održavaju 60. godinu za radom, a za obljetničku glazbenu manifestaciju, Ministarstvo kulture kao i prethodnih godina dodjeljuje 100 tisuća kuna. Istodobno za 50.Varaždinske barokne večeri kao i za 45. Osorske glazbene večeri daje po 650 tisuća kuna.

Zadarsko kazalište dobilo je za pripremu dviju premijera 90 tisuća kuna, za organizaciju Zadarskog kazališnog ljeta 30 tisuća kuna, za gostovanje HNK Zadar s predstavom Tarzan u Splitu, Varaždinu i Puli dodijeljeno im je 7 000 kuna, a za glumačku radionicu pet tisuća kuna.

Festival Mediteraneo Kazališta lutaka, Ministarstvo kulture podupire s 30 tisuća kuna, a njihove najavljene četiri premijere sa 75 tisuća kuna. Zadarski plesni ansambl priređuje festival Monoplay kojeg je i ove godine komisija Ministarstva vrednovala sa 65 tisuća kuna. Jesu li odbijeni ili se nisu ni prijavili na javni poziv Ministarstva kulture, od zadarskih udruga kultura pronašli smo samo Teatro Verrdi koje je za dva programa dobio 35 tisuća kuna.

Primjer agilnih pojedinaca, proizašlih iz Glazbene škole B. Bersa, dvije su odobrene aplikacije: 16 tisuća kuna za dva gostovanja Zadarskog kvarteta klarineta, a 20 tisuća kuna za honorare i troškove organizacije novog Zadar organ festivala.

Ministarstvo kulture objavilo je nedavno kome i koliko je odobrilo financiranje za razvoja publike. Iz Zadra su samo prihvaćena dva projekta. Zadarski plesni ansambl planira stvarati plesnu publiku za plesnu sezonu koju će organizirati uz radionice. I zato su dobili 45 tisuća kuna. Za ovogodišnje izdanje Kneževe unplugged posvećene 250. obljetnica rođenja Ludwiga van Beethovena, naziva Bee250ven, Ministarstvo kulture je Koncertnom uredu odobrilo 35 tisuća kuna.