Sljedećeg ponedjeljka, 2. ožujka u Hrvatskom narodnom kazalištu održat će se humanitarni koncert kojeg organizira HPGD „Zoranić". Koncert nosi naziv „HPGD Zoranić i prijatelji", a bit će humanitarnog karaktera jer su sredstva od prodaje ulaznica namijenjena Ligi protiv raka Zadar, odnosno za kupnju linearnog akceleratora. 

Danas su ga na konferenciji za medije najavili predstavnici Društva „Zoranić" Silvija Romić i Tomislav Košta, kao i predstavnica Lige protiv raka, dr. spec. onkologije Slavica Zubčić Krišto.

Kako je i objasnio dirigent Tomislav Košta, program je potpuno drugačiji od onoga što su građani Zadra navikli slušati na koncertima "Zoranića".

- Zoranić na svom repertoaru ima djela svjetskih majstora, a posebnu pažnju pridaje njegovanju hrvatske i zadarske zborske glazbene baštine. No ovoga smo puta odlučili promijeniti repertoar. Ideja je da se u sat i pol vremena, koliko će koncert trajati, Zadrani zabavljaju, pjevaju i uživaju zajedno s nama. Program će biti sastavljen od zadarskih pjesama Đanija Maršana, Tomislava Ivčića i nezaobilaznog Olivera Dragojevića preko stranih hitova Beatlesa, Queena i Elvisa Presleya, pa sve do filmskih hitova. Probe su na kraju, a uzbuđenje sve veće i veće, iznio je Košta.

Na pozornici će se pridružiti i glazbeni gosti: Davor Pekota, Elena Stella, klapa Munita, Ivan Županović i poseban gost - Neno Belan. 

- Trudimo se, zajedno s liječnicima drugih specijalnosti kroz rad multidisciplinarnih timova primijeniti suvremene smjernice za onkološko liječenje i osigurati bolesnicima najbolju moguću skrb. Nažalost, to nije uvijek moguće zato što je kod 60% bolesnika potrebno uključiti liječenje radioterapijom - a to je uništavanje tumora ciljano ionizacijskim zračenjem, za koji je potreban linearni akcelerator. Zbog manjka linernih akceleratora u Republici Hrvatskoj, duge su liste čekanja. Zbog tih razloga, veliki dio bolesnika odustaje već na početku ili tijekom liječenja. Uređaji u klinikama su preopterećeni jer rade izvan norme, zbog čega često dolazi do kvarova i odgoda, pa se time dovodi u pitanje svrha i učinkovitost liječenja, objasnila je dr. spec. onkologije Slavica Zubčić Krišto.

Cijena ulaznica za koncert je 50 kuna, a zanimljivo je napomenuti da će se u subotu, 29. veljače u 11 sati HPGD "Zoranić" okupiti na Narodnom trgu i otpjevati nekoliko skladbi koje su uvrštene u repertoar predstojećeg koncerta.