Državni arhiv u Zadru vas poziva na treće u nizu predavanja koja će se održati u Državnom arhivu u Zadru pod zajedničkim naslovom "Žene u prošlosti Zadra".

Predavanje pod nazivom "Žene u zadarskim srednjovjekovnim oporukama" održat će doc. dr. sc. Anita Bartulović s Odjela za klasičnu filologiju Sveučilišta u Zadru u četvrtak, 20. veljače s početkom u 18 sati u Čitaonici Državnog arhiva u Zadru, Ruđera Boškovića 1 (3.kat).

Ulaz je slobodan za sve zainteresirane.

Podaci koje imamo o položaju žena u srednjem vijeku iščitavaju se iz pravnih, crkvenih ili književnih zapisa, ali je nepoznato što su o svome diskriminiranom položaju mislile žene, primjerice u srednjovjekovnoj zadarskoj općini, jer nije sačuvan nijedan zapis pisan njihovom rukom. I dok je u javnoj sferi jasno izražen i općeprihvaćen takav stav, zanimljivo je pitanje koliko se on odražavao na položaj žena u obitelji.

Iako bilježnički pravni diskurs karakterizira visoki stupanj formulaičnosti, oporuke, kao izrazi posljednje volje oporučitelja, posredno otkrivaju odnos supružnika, osjećaje njihove uzajamne (ne)privrženosti te u kolikoj su se mjeri ti osjećaji katkada mogli izdignuti iznad statutarnih odredbi i društvenih konvencija.