U utorak, 18. veljače s početkom u 12 sati u Edukativnoj dvorani Kneževe palače otvorit će se izložba autorice i kustosice Marije Šarić Ban pod nazivom Komedija maski.

Izložba, koja će ostati otvorena do 20. ožujka, predstavlja renesansni kazališni oblik La Commedia dell`arte, baziran na tipiziranim likovima i maskama. Commedia dell` arte se naziva i komedija maski, njena obilježja su profesionalizacija, maske i improvizacija.

Na izložbi je izloženo dvadeset prikaza raznovrsnih likova iz commedie dell`arte, kostimi iz predstave Otello u izvedbi Kazališta lutaka Zadar, kostimi i skice iz predstava Ukroćena goropadnica (Shakespeare) i Skup (Držić) iz GK Komedija iz Zagreba.

Osmišljena je u Dizajnerskom studiju Narodnog muzeja Zadar u razvoju Cilj izložbeno-edukativnog projekta je predstavljanje Dizajnerskog studija NMZ u razvoju i njegov doprinos razvoju muzejske edukacije na području likovnih i izvedbenih umjetnosti te razvoja muzejskih suvremenih praksi. Dizajnerskog studija kao platforme za razvoj muzejskog odjela za tekstil koji u sebi objedinjuje razvoj stvaranja novih muzejskih zbirki na području tapiserija, kostimografije, scenografije, lutkarstva, odijevanja i mode.

Izložba je edukativnog karaktera, a uz izložbu autorica je osmislila radionice izrade maski u terminima od 19. do 27. veljače u suradnji sa pedagoginjom Lucijom Sekulom.

Prijave i upiti za radionice na adresu mogući su na e-mail adresu [email protected]

Izložbom se otvaraju pitanja:

- Kako nastaje kostimografija za predstavu od ideje do realizacije?
- Što se događa sa kostimima, scenografijom i rekvizitima kad predstava više ne živi u kazalištu?
- Nalazi li kostim u tom izmijenjenom obliku mjesto u muzejskim zbirkama i muzejima kao izložak?
- Važnost suradnje školskih i muzejskih institucija?
- Književna tema, likovna i scenska umjetnost u razvoju kreativnosti?