Ovogodišnje izdanje Kino Zone otvorio je filmski fenomen imena "Parazit". Koncertna dvorana Kneževe palače se zbog nezapamćenog interesa publike dupkom ispunila u dva navrata, a isti film je, uz mnoštvo do sad prikupljenih nagrada, nekidan ispisao povijest osvojivši vrlo značajna četiri zlatna kipića na Oscarima. Ovog petka, 14. veljače u goste stiže film koji je imao male šanse preoteti mu priznanje u kategoriji najboljeg stranog filma, ali i koji je na prošlogodišnjem izdanju festivala u Cannesu dobio itekako prestižnu nagradu žirija. Riječ je o hvaljenoj triler krimi drami "Les Misérables".

Radnja filma smještena je u predgrađe Pariza ili preciznije Montfermeil, kvart u kojem je slavni pisac Victor Hugo svojevremeno postavio radnju svojeg literarnog remek-djela Les Misérables. Ovdje je u fokusu priče umjesto Hugovog Jeana Valjeana novi policajac Stephane koji je friško dodijeljen brigadi za borbu protiv kriminala. Na ulicama Pariza naime vladaju kaos, klasne i rasne podjele, a Stephane se nakon jedne incidentne situacije nađe na tankoj liniji između lojalnosti i pravde.

Režiju i scenarij (u suradnji s Giordanom Gederlinijem i Alexisom Manentijem) potpisuje talentirani Ladj Ly, a valja naglasiti i kako je ovo dugometražna adaptacija njegovog istoimenog kratkog filma iz 2017. Uz spomenutu nagradu žirija u Cannesu i nominacije za Oscara i Zlatni Globus, "Les Misérables" je među ostalima osvojio i Goyu za najbolji europski film, odnosno, nagradu Europske Filmske Akademije za "Europsko otkriće godine".

Ulaznice možete kupiti svakim radnim danom od 8 do 14 sati u prostorijama Centra nezavisne kulture (preko puta pošte na Relji) te na lokaciji projekcije 45 minuta prije početka. Podsjećamo, projekcija filma će se održati u Koncertnoj dvorani Kneževe palače u petak, 14. veljače s početkom u 20 sati.