Gabrijel Perić, mlada nada hrvatskog lutkarstva i "friški" diplomac glume i lutkarstva Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku, održao je u četvrtak predstavu "Salierov Cabaret" u zadarskom Kazalištu lutaka. Radi se o njegovom vlastitom autorskom projektu koji je ujedno bio i diplomski ispit iz glume na Akademiji.

- Još u drugom razredu osnovne škole dobili smo zadatak napisati sastavak o tome što želimo biti kad odrastemo. Ja zapravo nisam znao što želim biti, pa mi je majka pripomogla u tome sugerirajući da napišem sastavak o tome kako ću biti glumac jer sam volio kazalište. Ostalo je to po strani do drugog razreda srednje škole kada sam se priključio dramskoj skupini "Thaliji". U predstavi s kojom smo nastupali na Lidranu "O čovjeku šišmišu" utjelovio sam lik Jokera. Tada sam vidio da tu ima neke magije, nečega što me privlači i zanima. Vodi me neki unutrašnji glas, a dok ga ima, znam kamo ću ići, rekao je Gabrijel u emisiji "Na mladima svijet ostaje" Radija 057. 

Mladi Gabrijel ističe da su mu studentski dani bili zanimljivi zato što je Akademija bila specifična utoliko što se teorija prolazila kroz praksu. Dugi su bili dani, po 12 sati na dan, subote, nedjelje... 

- Zadarski ansambl Kazališta lutaka srdačno me primio i bilo je čudno doći u okruženje s toliko godina iskustva i znanja. Mislio sam da će pružiti otpor prema novome članu, no pokazalo se suprotno, kaže mladi Gabrijel.

Kako izgleda radni dan u životu glumca?

- Trenutno radim u ciklusu "Mačka u čizmama", pa svaki dan imamo predstave u 9:30 i u 11 sati. Popodne odrađujemo probe, trenutno za predstavu "Pazi što govoriš" u režiji Vinka Radovčića. Svakog dana sam do 21 ili 22 sata u Kazalištu. Radni dan može biti poprilično zahjevan, ali kad to ne shvaćamo kao posao nego kao zabavu i otkrivanje novoga svijeta, onda je lagodno i lijepo raditi.

Kao još neke njegovih ključnih projekata i uloga istaknuo je jednu od najigranijih studentskih predstava "Naš razred" poljskog autora Tadeusza Slobodzianeka koju je radio u sklopu kolegija Rad glumca s partnerom. Druga je "Macbeth", također u režiji Jasmina Novljakovića, koji je bio završni ispit na Akademiji, gdje je tumačio kralja Duncana.

Njegova predstava Salierov Cabaret, izvedena u Kazalištu lutaka Zadar prošlog četvrtka, predstavlja lutkarsku monodramu za odrasle. Cilj joj je privikavanje ljudi da lutkarstvo nije samo za djecu, već da ima potencijal i za puno veće projekte. 

- U suštini je riječ o mafijaškom cabaretu - pozabavio sam se temom 40-ih i 50-ih godina prošloga stoljeća, kada su mafijaši imali svoj stil, način odijevanja i ponašanja koji je drugačiji od današnjega. Istražio sam te, možemo reći arhetipske likove, koji se mogu naći u takvom okruženju. 

Mladi glumac za ovu predstavu potpisuje tekst i režiju uz pomoć mentorica izv. prof. art. Tatjane Bertok-Zubković i doc. art. Tamare Kučinović. Specifičnost predstave je u samom odnosu glumca i lutke, gdje je glumac sam na sceni s više lutaka. Može se reći da je to ambiciozan projekt za kojeg treba puno više radnog iskustva, ali kako kaže Gabrijel, ne i prvi takav koji želi raditi na takav način.

Želi se vratiti na studij lutkarske režije koji će omogućiti mu profesionalno bavljenje redateljskim poslom.