Povodom 15. Noći muzeja koja se održava u petak 31. siječnja 2020. godine Narodni muzej Zadar i ove je godine pripremio raznolik program za svoje posjetitelje. Radno vrijeme muzeja (Odjeli: Kneževa palača, Etnološki odjel - Gradska straža i Gradska loža) je od 18:00 - 01:00 sati.  Tema ovogodišnje Noći muzeja je - Velike obljetnice hrvatskih muzeja, a upravo 2020. godine Narodni muzej Zadar proslavit će 188. rođendan.

KNEŽEVA PALAČA

Stalni postav: Šest salonskih priča - Povijesni ambijenti Narodnog muzeja Zadar
Zadar - koliko ostaje u kulturno-povijesnim i umjetničkim djelima od grada kojeg mijenjaju povijest, vrijeme i ratovi.

Pred posjetiteljima Kneževe palače nalazi se šest salonskih priča, koje govore o šest povijesnih razdoblja ovoga grada. To su tragovi, segmenti, kamenčići povijesnog mozaika. Ovim se dočaralo ono što je, zahvaljujući dobrom ukusu njegovih stanovnika, kroz povijest stizalo u grad. Možda je upravo Kneževa palača, čije smo obnove suvremenici, najbolji primjer toga. Autor koncepcije: Hrvoje Perica, prof.

Dvorane prizemlja: Izložba RUBNA TITRANJA, Davor Sanvincenti
Kroz šest izložbenih dvorana Kneževe palače radovi Davora Sanvincentija nastali u mediju fotografije, videa, skulpture te svjetlosne i zvučne instalacije posjetitelja vode kao kroz priču. Čitav prostor pretvara se u trodimenzionalno polje senzornih podražaja, osjećaja, iskustva, koji propituje pojmove vremena, bivanja, percepcije...
Stručno vodstvo kroz izložbu Rubna titranja u 19h
Stručno vodstvo kroz izložbu Rubna titranja u 21h
Organizator: Galerija umjetnina NMZ

Edukativna dvorana: Izložba - Povijest kompjutera - kroz muzejske uzorke zadarskih tvrtki
Od zadarskih instalacija, najznačajniji su eksponati stari pedesetak godina, koji su svjedoci kompjuterizacije zadarskih tvrtki, u korak sa svijetom. U prvom redu Tankerske plovidbe i Dalmatinske banke, iz Zadra. Izložbu upotpunjuju i povijesna računala sa FER-a.
Organizator: NMZ i Željko Škara

Mala izložbena dvorana: Izložba - Tajne muzejskih čuvaonica - planine
Izložba je postavljena kao četvrta u nizu ovogodišnjeg niza izložbi „Tajne muzejskih čuvaonica" koje se održavaju povodom dana značajnih za zaštitu prirode.Organizator: Prirodoslovni odjel NMZ

ETNOLOŠKI ODJEL
Stalni postav: Etnološke osobitosti sjeverne Dalmacije
- Karakteristike jadranske i dinarske tradicijske kulture kroz fotografije i eksponate iz fundusa odjela


Etnološki odjel Narodnog muzeja Zadar i Dizajnerski studio NMZ u razvoju

Naziv: F(V)UŠTAN POSTAJE IN?

Podnaslov: F(v)uštan u odijevanju nekad i danas

Vrijeme održavanja: Prezentacija će se održati za Noć muzeja, dva puta u istom danu 31.1.2020.

U 20 h ( trajanje 30 min)
U 22 h (trajanje 30 min)

Prezentaciju osmislile i izvode je: Jasenka Lulić Štorić i Marija Šarić Ban

GRADSKA LOŽA
19:30 - predavanje „Narodna stranka i hrvatska nacionalna integracija u Dalmaciji" održat će izv. prof. dr. sc. Ante Bralić
Izložba: Ante vitez Šupuk i njegov grad
31.1. u 20h - otvorenje
Izložba „Ante vitez Šupuk i njegov grad", pripremljena je povodom 180. obljetnice rođenja Ante Šupuka, najuspješnijeg šibenskog (grado)načelnika koji je udario temelje modernog Šibenika i ostavio trajan i neizbrisiv trag u povijesti Krešimirova Grada.
Organizatori: Državni arhiv Zadar, Državni arhiv Šibenik, Narodni muzej Zadar, Muzej grada Šibenika

PEDAGOŠKA SLUŽBA
OŠ Zadarski otoci i NMZ
U sklopu projekta Muzej u školi, Narodni muzej Zadar i OŠ Zadarski otoci prigodno će obilježiti Noć muzeja, kao i dosadašnjih godina. Program Noći muzeja se sastoji od kratkog pregleda svih događanja u sklopu projekta Muzej u školi koji uključuje obilježavanje važnih datuma za Grad Zadar i Zadarsku županiju, između ostalog Čestitka voljenom gradu, Zadarski mir, Igre dida moga, nastup dječje folklorne skupine Donatići, nastupi KUD-ova Zadarske županije i drugi.
Kao posebno događanje izdvaja se i Zadarska alka koju će rekonstruirati učenici OŠ Zadarski otoci.