Posljednjeg dana ovog mjeseca, u petak 31. siječnja priređuje se 15. po redu Noć muzeja. U Arheološkom muzeju priređen je bogat program za građane.

Ovogodišnja tema  Noći muzeja je „Velike obljetnice hrvatskih muzeja", a održava se u petak, 31. siječnja, od 18 do 1 sat.

Poštujući zadanu temu Arheološki muzej Zadar i ove godine pripremio je bogat i zanimljiv program koji donosimo u nastavku:

 

IZLOŽBA 18.00 - 01.00
Muzejske obljetnice - slikom kroz prošlost Arheološkoga muzeja Zadar / Natalija Čondić, Robert Maršić i Ivan Čondić

Arheološki muzej Zadar druga je najstarija muzejska ustanova u Republici Hrvatskoj. Osnovan je 1832. godine, proglasom austrijskog namjesnika za Dalmaciju, kao dio mješovitog Narodnog ili Pokrajinskog muzeja. Dva su datuma od osobitog značaja za povijest njegova djelovanja. Prvi je osamostaljenje izdvajanjem iz najstarijeg općeg muzeja 1880. godine, od kada kao zaseban Arheološki muzej djeluje u prostoru crkve sv. Donata, najpoznatije zadarske građevine i simbola samoga grada. Drugi važan događaj predstavlja useljenje u novu zgradu uz rub rimskog foruma koja je muzeju dodijeljena 1972. godine, a koju je kao jedno od najuspješnijih i nagrađivanih arhitektonskih ostvarenja kasnog modernizma projektirao arhitekt Mladen Kauzlarić. U ovogodišnjoj Noći muzeja prigodnom izložbom arhivske građe i ilustracijama iz fundusa muzejske fototeke obilježit će se 140. obljetnica djelovanja Arheološkog muzeja kao zasebne ustanove i 48 godina od kada mu je dodijeljena moderna zgrada u kojoj djeluje do danas.

IZLOŽBA 18.00 - 23.00
crkva sv. Donata i Arheološki muzej Zadar
Krajolici i spomenici zadarskog područja krajem 19. i početkom 20. st. u istraživanjima prof. dr. Luke Jelića / Martina Dubolnić Glavan, Robert Maršić i Majda Dadić

Prof. dr. Luka Jelić, istaknuti arheolog, povjesničar, prirodoslovac, kulturni djelatnik, svećenik i planinar, najplodniji period svojeg znanstvenog djelovanja proveo je upravo na zadarskom području. Izložba je postavljena u crkvi sv. Donata i Arheološkom muzeju Zadar - mjestima koja evociraju vrijeme Jelićeva djelovanja i rada na zadarskom području.

IZLOŽBA 18.00 - 01.00

Ex libris ljubitelja starina don Frane Bulića u Knjižnici Arheološkoga muzeja Zadar / Marina Maruna 

U fondovima knjižnica danas nerijetko nailazimo na rukopisne bilješke (ex libris) kao „dodatak" ili „ukras" na naslovnicama knjiga. U Knjižnici Arheološkoga muzeja Zadar danas se čuvaju dvije publikacije s rukopisnim bilješkama don Frane Bulića. Navedeni su primjerci među rijetkim knjižničnim primjercima koji su „preživjeli" razaranja Muzeja u Drugom svjetskom ratu.

RADIONICA 18.00 - 00.00
20 nam je godina tek / Cvita Raspović i Jelena Vekić Bašić 

Od 2000. godine do danas, u organizaciji Pedagoško-andragoškog odjela, ostvaren je niz edukativnih programa za djecu i mlade. U ovogodišnjoj, obljetničkoj Noći planiramo izraditi novi stalni postav Muzeja. Naš su alat bojice, škare, papir, ljepilo, plastelin, a naš je cilj drukčiji, razigran i obojen stalni postav, skrojen baš po našoj mjeri. S veseljem vas očekujemo!

PREZENTACIJA 18.00 - 01.00
Zaronimo ispod površine mora / Dušanka Romanović, Dino Taras i Mario Radaljac 

Odjel podvodne arheologije predstavit će se prezentacijom opreme koja se koristi u radu, a koja se prilično razlikuje od alata i opreme koji se koriste na jednom kopnenom istraživanju. Na videozidu vrtjet će se, s naglaskom na važnim datumima u povijesti Odjela, kratak film s isječcima dosadašnjih istraživanja na kojima je Odjel sudjelovao.

KVIZ 19.00, 20.00, 22.00 i 23.00
Mozaik znanja / Odjel za marketing i odnose s javnošću

Odjel za marketing i odnose s javnošću Arheološkog muzeja Zadar ove je godine u Noći muzeja pripremio kviz pod nazivom Mozaik znanja. Pobjednike očekuju i vrijedne nagrade.

MUZEJ NINSKIH STARINA

IZLOŽBA 18.00 - 23.00
110 godina od Starinarske zbirke u crkvi Sv. Križa u Ninu i 60 godina od prvog stalnog postava u Područnoj zbirci u Ninu / Majda Dadić i Vladimir Kusik 

U Muzeju ninskih starina javnosti će se predstaviti povijest izlaganja arheološke građe u Ninu. Informativnim tekstom i fotografijama posjetiteljima će se pokušati približiti kako su izgledali Starinarska zbirka iz 1910. i prvi stalni postav Područne zbirke, otvoren 1960.

STRUČNO VODSTVO 18.00 - 21.00
Bajkovita ninska Noć / Miro Jurić 

Povijesni grad Nin diči se svojom bogatom kulturnom baštinom. Odnosi se to na prapovijesne liburnske i rimske ostatke. S ponosom se ističe da je Nin povremena prijestolnica ranofeudalne hrvatske države i prvo sjedište hrvatske biskupije. Sadašnjost se na svakom koraku susreće s prošlošću. Pridružite nam se u noćnom razgledu Nina, Riznice župne crkve sv. Anselma i Muzeja ninskih starina. 

Arheološki muzej Zadar za tu je prigodu organizirao besplatan prijevoz autobusom u Nin. Na putovanje se kreće, uz domaćina Mira Jurića, sa starog autobusnog kolodvora u Zadru u 18.00. Povratak iz Nina planiran je u 21.00. Molimo sve zainteresirane da se zbog ograničenog broja mjesta prethodno najave na 023/250 - 613.

KVIZ 19.00, 20.00 i 21.00
Mozaik znanja / Odjel za marketing i odnose s javnošću

Odjel za marketing i odnose s javnošću Arheološkog muzeja Zadar ove je godine u Noći muzeja pripremio kviz pod nazivom Mozaik znanja. Pobjednike očekuju i vrijedne nagrade.