Mini ciklus dokumentarnih filmova u Kino Zoni započet ovog ponedjeljka uz "Medenu zemlju", makedonskog kandidata za nagradu Oscar, nastavlja se već u četvrtak 23. siječnja s jednim od ponajboljih hrvatskih dokumentaraca prošlog desetljeća - "Srbenkom" redatelja Nebojše Slijepčevića.

Radnja ovog intrigantnog i emocijama nabijenog dokumentarca vraća nas u 2014. kad kontroverzni, ali napose osebujni kazališni redatelj Oliver Frljić u Rijeci postavlja predstavu o Aleksandri Zec, dvanaestogodišnjoj djevojčici srpske nacionalnosti ubijene 1991. u Zagrebu skupa s roditeljima od strane petero pripadnika pričuvne postrojbe MUP-a. Tijekom iscrpnih proba, glumci i redatelj proživljavaju vlastite konfrontacije s tematikom predstave, nacionalnim nabojem i krivnjom. Dodatnu dozu emocija unose i djevojčice iz lokalne glumačke škole od kojih se jedna deklarira kao Srpkinja.

Slijepčevićeva "Srbenka" je jedan od onih filmova kojeg s lakoćom možemo okarakterizirati kao teškog, a nerijetko i mučnog za gledanje, no apsolutno nužnog. Priča na jedan izniman način propituje teme nacionalne mržnje, netrpeljivosti i ksenofobije, odnosno, posljedice istih na živote djece srpske nacionalnosti u Hrvatskoj i samu čovječnost.

Vrijedi naglasiti da se "Srbenka" okitila brojnim priznanjima od kojih se ističu nagrada publike i "Zlatno srce Sarajeva" na festivalu u Sarajevu, "Doc Alliance Selection Award" na festivalu u Cannesu, glavna nagrada i nagrada kritike na "Danima hrvatskog filma" te brojne druge, odnosno, kako je ovo prvi hrvatski dokumentarni film koji je otkupljen i prikazan na HBO-u.

Nakon projekcije filma bit će upriličen razgovor s autorom filma Nebojšom Slijepčevićem, aktualnim dobitnikom nagrade Vladmir Nazor, najviše državne nagrade na području kulture i umjetnosti, kojeg će moderirati umjetnički voditelj Kino Zone, doc.dr.sc. Mario Županović te filmski kritičar i producent Kino Zone, Ivica Perinović.

Ulaznice možete kupiti svakim radnim danom od 8 do 14h u prostorijama Centra nezavisne kulture (preko puta pošte na Relji) te na lokaciji projekcije 45 minuta prije početka. Podsjećamo, projekcija filma će se održati u Koncertnoj dvorani Kneževe palače u četvrtak 23.01. s početkom u 20 sati.