Matica hrvatska i Ogranak Matice hrvatske u Zadru, u Zagrebu prikazuju knjigu Leonarda Eleršeka i Rade Žica Mikulina: PUTOM SUNCA - CRVENI BOJOVNICI IZ HOREZMA.

Prikaz će se održati u četvrtak 16. siječnja s početkom u 12 h, u Matici hrvatskoj, Dvorani Jure Petričevića, na adresi Strossmayerov trg 4. Na zagrebačkom predstavljanju ove vrijedne knjige iz nakladničke djelatnosti zadarskoga Ogranka sudjelovat će: prof. dr. Stipe Botica, predsjednik Matice hrvatske, prof. dr. Ante Uglešić i prof. Serđo Dokoza, recenzenti knjige, te autori. Predstavljanje će voditi Tuga Tarle, prof.

Hrvatska pučka saga s otoka Krka PUTOM SUNCA - CRVENI BOJOVNICI IZ HOREZMA prati povijest hrvatskog naroda kroz daleka stoljeća i mnoge zemlje u kojima je živio onako kako je vidi hrvatska narodna predaja. Priča je pripovijedana naraštajima, a zapisana je 1951. godine u malom gradiću Puntu na otoku Krku, na arhaičnom i vrlo specifičnom lokalnom čakavskom dijalektu. Kazuje nam kako je hrvatski narod, hrvatski težački puk, što počesto njegove elite nisu, vidio sebe kroz svoju povijest, čuvajući svoj ponos i svoje ime.

Ta saga pripovijeda o dolasku naroda Hrvata na Jadran, životu i selidbama bespućima Euroazije kroz otprilike dva milenija njegove povijesti. Pred nama se nalazi u čakavskom izvorniku i u prijevodu na standardni i mnogo mlađi, štokavski hrvatski jezik.