Zadarski filatelisti su ove godine na svoj osebujan način obilježili još jedan događaj značajan za Zadar i Zadarsku županiju: 50. rođendan "Zračne luke Zadar". Nakon 200. obljetnice rođenja skladatelja i dirigenta Franza von Suppea (koji je jedno vrijeme živio, stvarao, a kasnije i posjećivao Zadar) i 25. obljetnice "Zadarskog lista" (prve i jedine zadarske dnevne novine), svoj je prigodni poštanski žig i omotnicu dobila i "Zračna luka Zadar". Realizaciju ovoga malog, ali zanimljivog projekta, sa zadovoljstvom je podržao i slavljenik.

Prigodni poštanski žig bit će u uporabi u petak, 13. prosinca 2019. godine u Glavnoj pošti na Relji (šalteri br. 2 i 3). Za omotnicu je odabrana poštanska marka s prikazom "Morskih orgulja" (serija "Hrvatski turizam"), koju je prema fotografiji Stjepana Suraća dizajnirala zadarska dizajnerica Ljubica Marčetić-Marinović i koja se lijepo uklapa u dizajn prigodne omotnice. Marku je Hrvatska pošta izdala 2016. godine na prijedlog Hrvatskog filatelističkog društva Zadar. Autor idejnog rješenja prigodne omotnice i prigodnog poštanskog žiga je Igor Černigoj. Žig će nakon uporabe završiti u poštanskom muzeju u Zagrebu gdje će se čuvati kao trajni poštanski dokument.

50. rođendan "Zračne luke Zadar" ostati će zapamćen i po prigodnom poštanskom žigu

Zračna luka Zadar otvorena je prije 50 godina pod imenom "Aerodrom Zadar". Bio je to veliki događaj za zadarski kraj i njegovo zrakoplovno povezivanje sa svijetom. Smješten na tromeđi Bibinja, Sukošana i Zemunika, službeno je otvoren 19. travnja 1969. godine kao deveti međunarodni aerodrom u Jugoslaviji. O njegovoj gradnji (gradila su ga poduzeća "Slovenija ceste", "Vladimir Gortan" i "Jadran") govorio je direktor aerodroma Drago Strenja, a u nazočnosti mnogih gostiju iz zemlje i inozemstva otvorio ga je predsjednik Skupštine općine Zadar, Kazimir Zanki. Ispred pristanišne zgrade bili su toga dana poredani zrakoplovi mnogih kompanija (JAT, Adria Aviopromet, Aviogenex, Inex-adria, Pan-Adria i drugi), a posebnu pažnju nazočnih izazvao je zrakoplov DC 9 iz nove JAT-ove flote, piše tih dana Narodni list.

Monopol u uspostavi putničkog prometa imala je aviokompanija JAT (Jugoslavenski aerotransport), a prvi civilni let, s još službeno neotvorenog aerodroma, zbio se 25. veljače 1969. godine, kada su košarkaši Zadra JAT-ovim zrakoplovom Convair 440 otputovali u SSSR na utakmicu Kupa prvaka protiv CSKA iz Moskve. Košarkaše je na tom prvom leti pratilo i četrdesetak navijača. 

Za vrijeme Domovinskog rata zračna luka Zadar je bila potpuno devastirana i pokradena, a poletno-sletna staza minirana. Oslobođena je početkom 1993. godine u akciji Maslenica. Postupno je obnovljena i danas pod nazivom "Zračna luka Zadar" predstavlja suvremenu zračnu luku koja se i dalje širi, modernizira i obara putničke rekorde. 

"Zračnoj luci Zadar" čestitamo 50. rođendan!