Povodom 101. godine ulaska Hrvatske u Jugoslaviju (1. prosinca 2018.), splitski povjesničar dr. sc. Tihomir Rajčić održat će predavanje pod nazivom Beogradske tajne stvaranja Jugoslavije. Predavanje će se održati u utorak 10. prosinca u dvorani Ogranka Matice hrvatske u Zadru, s početkom u 18 sati.

Razotkrit će se u Hrvatskoj gotovo potpuno nepoznati podaci o Kraljevini Srbiji pod čijim je vojno-političkim okriljem 1918. stvorena Jugoslavija. U ovom predavanju, koje se temelji na istraživanju za potrebe njegove knjige o suodgovornosti Srbije za Prvi svjetski rat, bit će razotkrivene i tajne koje se kriju u povjerljivim dokumentima beogradske vlade.

Dr. Tihomir Rajčić diplomirao je povijest na Filozofskom fakultetu u Zadru 1992., kod profesora Stijepe Obada s temom iz hrvatske državno-pravne povijesti. Magistrirao je 2005. na Filozofskom fakultetu u Zagrebu pod mentorstvom Nikše Stančića. Doktorsku disertaciju o srpskom nacionalizmu u austrijskoj Dalmaciji, pod mentorskim vodstvom Mirka Valentića, obranio je na Sveučilištu u Zadru 2013.

Doktor Rajčić bavi se povijesnim istraživanjem 19. i 20. stoljeća iz čega je proizašlo 20 znanstvenih članaka, velikim dijelom u CC časopisima. Krajem 2017. objavio je zanimljivi i ponešto kontroverzni znanstveni članak "Problem uloge Kraljevine Srbije u Sarajevskom atentatu i izbijanju Prvog svjetskog rata". Članak je izašao u najviše rangiranom domaćem časopisu za povijest Radovi Instituta HAZU u Zadru.