Desetu godinu rada zadarski pisci okupljeni u udruzi ZaPis proslavit će u Guma baru predstavljanjem nove zbirke u četvrtak, 5. prosinca od 20 do 21:30 sati. 

Nakon "Samo ti pričaj" objavljene 2013. godine, iz tiska je izašla zbirka kratkih priča "Samo se ti sjećaj"... a čega se to naši pisci i/ili njihovi junaci sjećaju? Pravi vrtlog zadarskih motiva krije se u maloj, ali snažnoj zbirci "Deset godina ZaPisa - književni proteini grada Zadra".

ZaPis je nastao iz želje da se u Zadru stvori nekakav krug unutar kojeg se može stvarati i promovirati književno stvaralaštvo. To je bila 2009. godina i Zadru je nedostajalo nešto što nosi atribut književno, a da je istovremeno i ležerno, urbano i izvaninstitucionano.

Među njima ima pjesnika i prozaista, pisaca na dijalektu i pjesnika na stranim jezicima. Zajednička im je - ambicija.

Kada govorimo o zbirci autora udruge Zadarski pisci, ne možemo govoriti o kompaktno i puristički jedinstvenoj cjelini, ali isto tako, ne možemo odijeliti autore iz sredine iz koje oni pišu, kreiraju vlastite literarne svjetove i ne zamisliti se nad zajedničkim nazivnikom - Zadar, grad, zadarski pejzaži, njegova povijesna i suvremena značajka kristalno je jasna u ovim "zapisima" ZaPisa!

Zbirka nudi zbroj "gradskih" događaja i doživljaja, kako vanjskih tako i unutarnjih.

Autori se i na pomalo duhovit način pokušavaju uhvatiti u koštac sa svakodnevicom, kontinuirano preispitujući odnos sa sredinom i ljudima koji je okružuju i odnos sa samim sobom, trudeći se pozicionirati u gradu i vremenu u kojem žive.

Zbirku je uredila Lada Vukić, a lektorirala Ivana Stanišić. Ilustracije potpisuje Ivica Vihar.

Tisak je napravila zadarska FG Grafika. Predstavljanje zbirke vodi Ante Mihić, a glazbeni intermezzo dat će Denisa Čirjak. Zbirku je sufinancirao Grad Zadar.