ZADAR- Kabanica nije najbolje dramsko ostvarenje u cjelini, ali su svi sudionici te zadarske predstave obukli svečana odijela i bili u društvu kreme hrvatskog glumišta.

Prvi put je jedna zadarska predstava bila u nominaciji za tu najvažniju od nagrada koje su se sinoć dijelile u zagrebačkom HNK. Ali u konkurenciji sa zagrebačkom Gavellom, velikim kazalištem koje je pobralo više pojedinačnih i kao "šlag na tortu" i nagradu za cjelovitu predstavu, Kiklop bio pobjednik.

Redatelj Kabanice Vinko Radovčić, koju je Drama plus napravila u koprodukciji sa zadarskim HNK, bio je ponosan.

- Velika stvar što smo nominirani u kategoriji koja je najznačajnija, kazat će jutros Vinko. On je do posljednjeg trena ipak vjerovao u "nemoguću misiju" da bi bila moguća kao izraz promjene u dodijeli nagrada Hrvatskog glumišta. Naravno da je imao spreman i govor ukoliko izađe na pozornicu nacionalnog kazališta. Isto tako nije ni razočaran jer napravljen je iskorak.

- Dobivali smo čestitke i izraze podrške. Drago mi je da su mladi glumci, angažirani u predstavi, doživjeli svoju afirmaciju. I što je najvažnije, dobro smo se proveli, doznajemo od Vinka Radovčića nakon večeri u kojoj je vladala napetost.
Uz gotovo cijeli tim Kabanice, osim kostimografkinje Anite Gorete, čiji je posao bio vezan i za sam naslov predstave, na svečanoj dodijeli bio je i ravnatelj HNK Zadar, Renato Švornić te John Čolak iz zadarskog kazališta. Podršku im je došla dati i Sanja Petrovski, dok su 057 mediji na poziv Perice Martinović, predsjednice Hrvatskog društva dramskih umjetnosti, delegirali Petru Bartulović Blagec da bude među zadarskim snagama u Zagrebu.

Ona je i snimila taj trenutak "ponosa i slave" zadarske Kabanice:


View on YouTube