Narodni muzeja Zadar obilježit će svoj rođendan, datum koji dijeli s Arheološkim muzejom, predstavljanjem suradnje Dizajnerskog studija NMZ-a u razvoju i tradicijske ženske pjevačke skupine
Kantalice. U sklopu Narodnog muzeja već dugo se najavljuje Dizajnerski studio kojeg će kao kustosica voditi Marija Šarić Ban za za čije zapošljavanje u Narodnom muzeju je nedavno objavljen ponovljeni natječaj.
Program je najavljen 27. studenog 2019. s početkom u 19 sati u Gradskoj straži. Organizaciju uz Mariju Šarić ban potpisuju muzejska pedagoginja Lucija Sekula i voditeljica Etnološkog odjela Jasenka Lulić Štorić.

Voditeljica Dizajnerskog studija NMZ-a Marija Šarić Ban, nastavljajući njegov razvoj u smjeru oblikovanja i stvaranja novog iz tradicijskog ruha, ostvarila je suradnju s tradicijskom ženskom skupinom Kantalice (voditelj mr.sc. Ivo Brkić) i trenutno je u fazi kreiranja i oblikovanja kostima za njihove nastupe. Inspiracija kostimografije je narodna nošnja sjevernodalmatinskog dinarskog područja.

Dizajnerski studio nastao je kao autoričina ideja i preduvjet osnivanja muzejskog odjela za tapiserije, tekstil, scenografiju, kostimografiju, lutke, modu i odijevanje. Dizajnerski studio se bavi prvenstveno očuvanjem, obnovom, narodnih nošnji, tekstila i tapiserija u suradnji s Etnološkim odjelom NMZ, kreiranjem i izradom povijesnih kostima vezanih uz izložbene postave NMZ u suradnji sa odjelom Muzej grada Zadra, dizajniranjem i realiziranjem suvremenih kostima i odjeće u suradnji sa Galerijom umjetnina NMZ-a u sklopu suvremenih izložbenih postava i performansa te izložbama i edukacijom na temu likovne i scenske umjetnosti.

Kantalice djeluju šest mjeseci te glazbeno interpretiraju napjeve koje je prikupio mr.sc. Ivo Brkić na području sjeverne Dalmacije. Napjevi su kategorizirani prema tijesnim intervalima netemperiranog izričaja što je specifikum ovih područja. Za nastup će biti odjevene u kazališne kostime iz predstave Dom Bernarde Albe (režija D. Ferenčina, kostimografija Marija Šarić Ban, HNK Zadar). Kostimi su inspirirani tradicijskim dalmatinskim građanskim ruhom karakterističnim za korotu. Članice pjevačke skupine su Zora Relja, Miza Bubić, Nela Miletić, Branka Ladiš, Novela Vidov, Suzana Dundović, Anamarija Botica, Zvjezdana Radan, Sandra Vukman, Tatjana Karamarko.

Ovaj glazbeni program je osmišljen povodom proslave Dana grada Zadra, blagdana Sv. Krševana i rođendana Narod­nog muzeja Zadar.