U Matici hrvatskoj pred prepunom je dvoranom jučer prikazana knjiga poznatog paškog sirara i agronoma Ivana Gligore - "Mojih sedamdeset kolona". Radi se o jedinstvenom skupu 70 zanimljivih kolumni o običajima, događajima i životu na otoku Pagu, do sada objavljivanih u Zadarskom listu u rubrici zvanoj "Gligorin poučak".

- Izabrao sam frazu "kolone" zato što sam za njih sentimentalno vezan. U djetinjstvu sam se igrao pred Kolonama našeg zadružnog doma u Kolanu, danas zgrade općine. To se ne zaboravlja. Osim toga, Kolona je naziv Kolana u starim zapisima, odnosno zemljopisnim kartama. Moja knjiga dobiva još simboličniji naziv zato što sam, hvala Bogu, zakoračio u sedamdesetu, priča nam autor.

Gligora u svojoj knjizi progovara o prošlosti, sadašnjosti i budućnosti mjesta Kolana i otoka Paga.

- Osnova knjige je otok Pag i Kolan s refleksijom na širu društvenu zajednicu - županija, regija, država. I natrag! Mislim da je Kolan je u odnosu na dva veća mjesta, Novalju i Pag, zapostavljen. Ja sam ga htio uzdignuti, izvući iz te zapostavljenosti i inferiornosti, ističe Gligora koji za sebe kaže da je "rođeni pisac, a obučeni sirar".

Osim kolona, Ivan Gligora piše i pjesme, pa se tako nada da će iduće godine izdati zbirku pjesama. Knjiga "Mojih sedamdeset kolona" napisana je na standardnom jeziku, ali je tu i tamo ubačeno čakavsko narječje. Urednik knjige je Nedjeljko Jusup, dok ju je grafički obradio Ivan Sikirić.

Jusup se kao prvi urednik Zadarskog lista naglasio da se ponosi svojim suradnicima te da "70 kolumni, bez da se ponavljaš, svakako nije bilo lako napisati".