U čast proslave Dana grada Zadra i Blagdana svetoga Krševana, Ogranak Matice hrvatske u Zadru prikazuje novu knjigu iz svoje nakladničke djelatnosti "Ivan Gligora: Mojih sedamdeset kolona".

Knjiga je prvijenac Ivana Gligore, rođenog u Kolanu na otoku Pagu, agronoma, poznatijeg kao vlasnika sirane Gligora. Knjigu će prikazati predsjednik Matice hrvatske i recenzent knjige prof. dr. Stipe Botica, urednik knjige Nedjeljko Jusup, te sam autor Ivan Gligora. U programu sudjeluje Eva Knežević, učenica Glazbene škole Blagoja Berse, s gitarom. Ulomke iz knjige čita Martina Drobnak, prof.

Knjiga Mojih sedamdeset kolona sastoji se od sedamdeset zanimljivih kolumni - eseja i priča, koje se stapaju u jedinstvenu književnu kompoziciju o ljudima, običajima, događajima i životnoj stvarnosti Kolana i otoka Paga, s refleksijom na širu društvenu zajednicu (županija, regija, država) i obrnuto. Kolumne su objavljivane u Zadarskom listu. To je zanimljivo štivo u kojemu se osjeća prisustvo autorova stava u svim temama koje obrađuje, pa će, vrlo vjerojatno, izazvati polemike i brojne reakcije čitatelja.

Knjiga je pisana u hrvatskom standardnom jeziku s elementima lokalnog govora, ikavsko - ekavskog dijalekta čakavskog narječja, govora mjesta Kolana, što knjizi daje posebnu notu.

Prikaz će se održati u četvrtak 21. studenoga 2019. godine, s početkom u 18 h u dvorani Ogranka Matice hrvatske u Zadru.