U Kazalištu lutaka Zadar danas se okupio cijeli zadarski ansambl kako bi predstavili drugu ovogodišnju premijeru, predstavu "Vlak u snijegu".

- Predstavu smo radili neopterećeni filmom Mate Relje iz 1965. godine, nastalim prema romanu Mate Lovraka, iako je na poseban način obilježio moje djetinjstvo. U nalaženju naših rješenja već u početku pomogla nam je nova adaptacija mladog Zadranina Filipa Jurjevića, studenta dramaturgije. Ipak, to ne znači da publika neće vidjeti one teme s kojima se i sam film bavi, rekao je redatelj Dražen Ferenčina kojemu je ovo osma suradnja s Kazalištem lutaka Zadar.

Riječ je o dječjoj družini vrlo različitih karakternih osobnosti. No, na kraju svi oni fukcioniraju kao jedinstvena cjelina. Naputak koji Lovrakova družina daje, ne samo djeci nego i odraslima, je da bi zajednica uz trud unatoč različitostima mogla funkcionirati. Sloga, zajedništvo, empatija i igra svevremenske su okosnice predstave iz koje današnja djeca mogu puno naučiti, naglašeno je na konferenciji za medije.

- Pero kojeg igram u predstavi je drukčiji od drugih i vrlo zanimljiv lik. Ima svoje vlastite potrebe i težnje koje pokušava ostvariti na način da postane vođa iako mu to zapravo i ne polazi za rukom. U međuvremenu dolazi do saznanja da mora odrasti, a u njegovom slučaju to znači priključivanje zajednici kakva god ona bila, rekao je Gabrijel Perić, mlada nada hrvatskog lutkarstva koji se priključio zadarskom ansamblu prije tri mjeseca.

Ekipa zadarskog kazališta iskoristila je priliku kako bi čestitala glumici Tamari Šoletić jubilarnih 30 godina kazališnog rada.

- Vrlo smo motivirani za rad jer se svi prisjećamo vremena djetinjstva, ali i važnih stvari na koje smo zaboravili i koje nam nedostaju. Samo postavljanje "Vlaka u snijegu" već je uspjeh u tom smislu što svi imaju emocionalnu vezu s ovim naslovom. Drago mi je što baš ova predstava označava 30 godina moje karijere, zaključila je zadarska glumica.