U suradnji s udrugama Kurziv i Kulturtreger te Savezom udruga Clubture, knjižni klub Knjigozemska u svojim prostorijama 15. i 16. studenog organizira program fokusiran na razvoj, povijest i probleme održivosti hrvatske i zadarske nezavisne kulturne scene.

U petak, s početkom u 20:30 sati, program započinje otvorenjem izložbe „Nezavisni prostori - prostori nezavisnih". Izložba predstavlja hod kroz društvene centre, klubove i prostore u kojima od sredine devedesetih godina do danas djeluju organizacije nezavisne kulture i u kojima se nezavisna kulturna scena stvara i reproducira, a predstavit će je Matija Mrakovčić iz udruge Kurziv i Dinko Štimac ispred Saveza udruga Clubture. U nastavku programa uslijedit će jam session dugogodišnjih aktera zadarske alternativne glazbene scene.

Dan poslije, 16. studenog od 20 sati razgovarat će se o zadarskoj nezavisnoj kulturnoj sceni. Cilj razgovora je okupiti što veći broj protagonista koji svjedoče razvoju nezavisne kulture i u njoj sudjeluju, zajednički rekonstruirati prošla događanja te mapirati aktualne tendencije i probleme s kojima se suočavaju. Razgovor je javan i dio je projekta „Abeceda nezavisne kulture" koji zajednički provode udruge Kurziv i Kulturtreger iz Zagreba.