U utorak, 12. studenog u HNK Zadar s početkom u 20 sati gostuje predstava kazališta Planet Art, "Ljubavna pisma Staljinu". Tekst je napisao španjolski dramatičar Juan Mayorga, predstavu je režirala Saša Broz, a glavne uloge tumače Franjo Dijak (Mihael Bulgakov), Anastasija Jankovska (Jelena Andrejevna) i Marko Torjanac (Staljin).

Ova povijesna fikcija inspirirana je crticom iz stvarnog života njezinih protagonista - jednog od najznačajnijih ruskih pisaca Mihaila Bulgakova i diktatora Josifa Visarionoviča Staljina.

Radnja drame se zbiva u Sovjetskom savezu tridesetih godina prošloga stoljeća. Piscu legendarnog romana "Majstor i Margarita" Mihailu Bulgakovu zabranjeno je izdavanje i izvođenje njegovih djela te se on obraća Staljinu o kojemu ovisi sudbina svih umjetnika u Rusiji pa tako i njegova. Jednoga dana dobiva potpuno neočekivan telefonski poziv. Na telefonu je Staljin. Osobno.

Drama obrađuje odnos totalitarizma i umjetnosti, autoritarnog vladara i pisca kroz osobni sukob Bulgakova i Staljina te propituje cijenu i granicu slobode i slobodne misli tada kao i danas. Kompleksno uranjajući u vrijednosti i razloge dvaju suprotstavljenih principa, ova drama donosi dinamičnu i intenzivnu studiju vječnih pitanja koja se postavljaju pred pojedinca, društvo i umjetnost.

Predstava je u dramskoj pretplati i u slobodnoj prodaji. Ulaznice su u prodaji na sustavu www.croatia-tickets.com i na blagajni HNK Zadar (radnim danom. 11-13h, 18-20h; subotom: 11-13h). Cijena ulaznice iznosi 60,00 kuna.